Dr. Ali Gürsoy İki doğum arası bekleme süresi 2 yıl olmalı
HABERİ PAYLAŞ

İki doğum arası bekleme süresi 2 yıl olmalı

İlk doğumunu sezaryenle yapanın ikinci bebeği için 2 yıl beklemesini isteriz. Çünkü iki doğum arası ideal süre 2 yıldır. Daha erken gebe kalınırsa sezaryen dikiş yerleri yeteri kadar iyileşmemiş olabilir, bu da anne ve bebeğin hayatını tehlikeye atabilir.

İkinci doğum sezaryen mi olacak?

28 yaşındayım, 1 yıl önce doğum yapmıştım şimdi tekrar hamileyim. İlk doğumum sezaryenle olmuştu yine mi sezaryen olmalı sizce?

CEVAP

Sevgili okurum, ilk gebeliğiniz sezaryen olduğu ve aradan uzun bir süre geçmeden tekrar hamile kaldığınız için bu doğumunuz da yine sezaryen olacaktır. İki doğum arası önerilen bekleme süresi ortalama 2 yıldır. Daha erken gebe kalınması durumlarında sezaryen dikiş yerleri yeteri kadar güçlü iyileşmemiş olabilir ve bu durum anne ve bebek hayatını riske atabilecek sıkıntılara yol açabilir. Doğum şekliniz sizi takip eden doktorunuzun kararına göre şekillenecektir. Doktorunuzun bu süreçteki önerilerini dikkate almanızı öneririm.

Haberin Devamı

Yumurtalık yaşım daha yüksekmiş

31 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. İki yıldır korunmuyoruz. Hamile kalmayınca doktora gittim, adetimin 2’nci günü hormon testi yapıldı ve FSH 14.78 çıktı. Doktor yumurtalık yaşımın 40 olduğunu söyledi. Adet düzensizliğim olmadı. Doktor düzenleyici ilaç verdi, bir ay sonra yeniden test yapacağını söyledi. İlaç menopozla ilgili. Acaba bir yararı olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, FSH değeriniz beklenen seviyeden yüksek izlenmiş. Bu da bize ilk etapta erken menopoz ihtimalini düşündürüyor. Doktorunuzun verdiği tedaviyi aksatmadan uygulayın. Bunun yanı sıra yumurta rezervini daha iyi gösteren bazı laboratuvar testleri de mevcut. Bu testlerde de erken menopoz şüphesi olursa, gebelik için gerekirse tüp bebek tedavisi planlayabilirsiniz. Gelecek ayki kontrolünüz sonrası doktorunuz sizi gerekli tedavi için yönlendirecektir.

Neden ağrım var?

15 gün önce sezaryen doğum yaptım. Şu an göbeğimin sağ tarafının aşağısı yanık gibi acıyor, ağrıyor. Neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, hayırlı olsun. Sezaryen doğumlardan sonra yara iyileşmesine bağlı ağrı hissetmeniz beklenen bir durumdur. Ağrı genellikle günler içinde geriler. Eğer ağrı artma eğiliminde olursa, hastaneye başvurmanızı öneririm. Sonradan oluşan ağrı durumlarında yara yerinde enfeksiyon riski olabilir. Yara yeri ve çevresinde kızarıklık, ısı artışı ve ağrı var ise, enfeksiyon düşünülüp buna uygun tedavi başlanır. Tedavi sürecinde emzirdiğiniz için süte geçip bebeğe zarar vermeyecek ilaç seçenekleri tercih edilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder