Dr. Ali Gürsoy İlaç kullanımı önemli ama beslenmeyi de unutmayın
HABERİ PAYLAŞ

İlaç kullanımı önemli ama beslenmeyi de unutmayın

Polikistik over sendromundan pek çok kadın şikayetçi. Bu sorunda vücutta bazı hormonlar düzensiz çalışıyor. Tedavide doğum kontrol hapları etkili oluyor. Ama dengeli ve doğru beslenmeyi, düzenli egzersiz yapmayı ihmal etmemelisiniz.

İkinci çocuğu istiyoruz neden olmuyor?

Hocam, benim bir çocuğum var. İkinciyi istiyoruz. 10 aydır korunmuyoruz ama hamile kalamıyorum. Doktorum “Yumurtalıkların tembel, ondan çocuğun olmuyor” dedi. Bana bir ilaç verdi. Sizce bu ilacı kullanayım mı?

CEVAP

Sevgili okurum, yumurta tembelliği kadınların adet dönemlerinde yumurtalarının çatlamaması durumudur. Yumurtaların gelişmemesi ya da çatlamaması durumunda gebelik oluşamaz. Doktorunuzun önerdiği ilaç ile yumurtalarınızın daha aktif çalışmasını sağlayabilirsiniz. İlacınızı önerildiği şekilde düzenli kullanmaya devam edin. Bu arada gebelik planladığınız için folik asit takviyesi almayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

İlaç kullanırsam adet görüyorum

Beş yıldan beri düzensiz adet görüyorum, 19 yaşında kızım. Gitmediğim kadın doğum uzmanı kalmadı. Hepsi ultrasonla baktı ve aynı şeyi söyledi. Polikistik over varmış. Yalnızca doğum kontrol hapını düzenli kullanırsam adet görüyorum. Bu hep böyle mi olacak? Yani hap olmadan adet göremeyecek miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu bir hastalık değil, sizin yumurtalıklarınız ile alakalı bir durumdur. Vücutta insülin gibi bazı hormonların düzensiz çalışması durumunda farklı klinik bulgular ile kendilerini gösterirler. Tedavinin ilk etabında doğum kontrol hapları elbette yararlı ama esas tedavi için beslenme ve yaşam tarzı değişikliklerini hayatınıza adapte etmeniz gerektiğini unutmayın.

Çikolata kisti için ameliyat şart mı?

Eşimle çocuk istediğimiz için doktora gittik, 35 mm’lik bir çikolata kistim varmış. Sizce bunun için ameliyat olmama gerek var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kisti olarak da bilinen endometriomaların zemininde endometriozis hastalığı yatmaktadır. Endometriozis bazı kadınlarda ne yazık ki hamile kalmaya engel olabiliyor. Her çikolata kistinin ameliyat edilmesi gerekliliği yoktur. Hamile kalmanıza engel olabilecek tüm faktörler araştırılıp eğer gereklilik var ise çikolata kistinizin ameliyat edilmesi gerekebilir. Düzenli kontroller ile kistin boyutu ve yapısı takip edilecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder