Dr. Ali Gürsoy İlaç tedavisiyle kist küçülebiliyor
HABERİ PAYLAŞ

İlaç tedavisiyle kist küçülebiliyor

Endometriozis denilen hastalığa bağlı oluşan çikolata kistleri gebeliğe engel oluyor ve ağrı yapıyor. Durum uygunsa ilaç tedavisiyle hem kistin büyümesi yavaşlatılır hem de ağrı azalabilir. Ama kist büyükse ve ağrı çoksa ameliyat düşünülür.

Çikolata kisti nasıl tedavi edilir?

30 yaşındayım, 9 aylık evliyim. Bir süre önce adet sancılarımdan dolayı doktora gittim. Çikolata kisti varmış. Bu kist küçülür mü? Gebeliğe engel olur mu? Nasıl tedavi edilir?

CEVAP

Sevgili okurum, endometriozis denilen hastalığa bağlı oluşan bu kistler ne yazık ki bazen gebeliğe engel olabiliyor ve ağrı yapıyorlar. Çikolata kisti olarak bilinen endometriomalar oluştuğu zaman hemen ameliyat olmanızı önermiyoruz. Yaşam kalitenizi azaltacak seviyede ağrınız varsa ya da kistin boyutu çok büyükse ameliyat düşünülebilir.

Haberin Devamı

Eğer yapılacak muayene sonrası sorun yok ise medikal yani ilaç tedavisi denenebilir. Bazı hastalarda ilaç tedavisi ile hem kisti büyümesini yavaşlatıp küçültebiliyor hem de kistin yarattığı ağrıları azaltabiliyoruz. Kistinizin boyutunu belirtmediğiniz için daha detaylı bilgi veremiyorum.

İlaç almasam ne olur?

23 yaşındayım. Adet düzenliği için doktora gittim, 5 mm’lik kist görüldü. Polikistik over için hap verdiler. Ben sürekli kilo alıyorum. İlaçtan nefret ettim. Bu kadar küçük bir kist için ilaç almasam ne olur?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu hastalık değil, hormonal bozukluktur. Kadınların yumurtalıklarında düzgün büyüyemeyen birçok yumurtanın birikmesiyle oluşan bir durumdur. Kist olarak nitelendirdiğiniz muhtemelen bu foliküllerdir. Bu sendromun arka planında en sık insülin direnci yatar.

Düzenli yumurtlama olmadığı için bu kişiler gebe kalmakta zorluk yaşayabilirler. Polikistik over sendromu olan kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme, sivilce ve kilo alma şikayetleri sık görülür. Uygun destek tedavisi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yaşadığınız tüm bu sıkıntıların üstesinden gelebilirsiniz.

Bebek için acele mi ediyorum?

25 yaşındayım ve 6 aylık evliyim. Eşim 25 yaşında. Korunmadığımız halde bebeğimiz olmadı. Eşim acele ettiğimi düşünüyor ama ben bebek istiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu çok kafama takıyorum.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk sahibi olma isteğinizi anlıyorum fakat eşinizin de dediği gibi acele etmenize gerek yok. Yumurtlama dönemlerinde korunmadan, düzenli ilişki ile bir kadının gebe kalma ihtimali ilk 6 ayda yüzde 50-60 oranındayken, 1 yılın sonunda bu oran yüzde 85’e kadar yükselir.

Size önerim bir sene beklemeniz olacak. Eğer 1 sene sonunda gebe kalamazsanız hem sizin hem eşinizin muayene olmasını öneririm. Bebek sahibi olmak isteyen herkese önerdiğimiz gibi sizin de folik asit desteği almanızı tavsiye ederim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder