Dr. Ali Gürsoy İlaç tedavisiyle sonuç alınmaya çalışılır
HABERİ PAYLAŞ

İlaç tedavisiyle sonuç alınmaya çalışılır

Dış gebelik erken dönemde saptanırsa tedavi için ilk tercih ilaçlar olur. Verilecek ilaç ile dış gebelik odağının yok edilmesi amaçlanır. Ama bu her zaman başarılı olmayabilir. İlacın etkinliğini takip etmek için 4 ve 7’nci günlerde birtakım testler yapılıp sonuca bakılır.

Neden dış gebelik geçirdim?

Dış gebelik teşhisi konuldu ve iğne yapıldı. Bugün kanamam başladı. Bebeğin düşmesi kaç gün sürer? Kanama düştüğü anlamına mı geliyor? Folik asit ve tiroid ilacı kullanıyordum. Bu iğneden sonra da kullanabilir miyim? Altı ay beklemekten başka bir çözüm yok mu? İlk bebeğimiz olacaktı, 2 yıldır bekliyorduk. Altı ay çok uzun bir süre. Tüplere baktırmanın bir yolu yok mu? Bunu neden yaşadım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Dış gebelik tedavisinde erken dönemde ilk tercihimiz ilaç tedavileridir. Yapılacak ilaç ile dış gebelik odağının yok olması amaçlanır. İlaç her zaman etkili olamayabilir. Bu nedenle ilaç etkinliğini takip etmek için bazı kan tetkikleri yaptırmak gerekir.

Tedavi sonrası 4’üncü ve 7’nci günde yapılacak tetkikler ile ilacın işe yarayıp yaramadığı tespit edilebilir. Ne yazık ki daha erken dönemde bunu saptamak mümkün değil. Bunun yanı sıra diğer ilaçlarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Tüm bu süreç geçtikten sonra doktorunuzun onayı ile ilaçlı rahim filmi çektirip tüpleri kontrol ettirebilirsiniz.

Kel kalmaktan korkuyorum

Benim saçlarım dökülüyor. Ayrıca adet düzensizliğim de var. Kel kalmaktan çok korkuyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda saç dökülmesi sık rastlanılan bir sorundur. Polikistik over sendromlu hastalarda saç dökülmesi izlense de saç dökülmesinin en sık sebebi demir eksikliği anemisi ve tiroid hormon bozukluklarıdır.

Size önerim bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız olacaktır. Rutin bir inceleme ile saç dökülmesine neden olabilecek kansızlık ya da hormon düzensizliği araştırılır. Bunun yanı sıra da saç dökülmesi için bir cildiye uzmanının da görüşünü almak gerekir.

Dört aydır korunmuyoruz

İki senedir evliyim ve korunduk. Dört aydır korunmuyoruz ve adetim gecikti. Acaba neden?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, adet gecikmelerinde ilk akla gelmesi gereken gebelik ihtimalidir. Size önerim bir an önce gebelik testi yaptırmanız olacak. Bir sağlık kurumundan uzakta yaşıyorsanız idrardan yapılan ev tipi testleri kullanabilirsiniz.

Ama bu testlerin hatalı sonuçlar verebileceğini unutmamak gerekir. Eğer imkanınız var ise kandan gebelik testi baktırmanızı öneririm. Gebelik saptanmazsa adet gecikmesine neden olabilecek yumurtalık kisti ya da hormon düzensizliği gibi durumları araştırmak gerekebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder