Dr. Ali Gürsoy İlacı bitirmeden bırakırsanız adet düzensizliği yapabilir
HABERİ PAYLAŞ

İlacı bitirmeden bırakırsanız adet düzensizliği yapabilir

Doğum kontrol haplarının düzenli kullanılması gerektiğini hep yazıyoruz. Eğer hamile kalmak için bırakmayı düşünüyorsanız kutudaki son ilacınızı da içerek bitirin. Kutunun yarısında bırakırsanız kısa süreli de olsa adet düzensizliği yaşayabilirsiniz.

Yumurtalık kisti engel olur mu?

35 yaşındayım, 2 defa yumurtalıkta kist için ameliyat oldum. Ameliyattan sonra doktor doğum kontrol hapı önerdi ve 1 senedir kullanıyorum. İkinci bebeği düşünüyoruz. Acaba hap bıraktıktan sonra da çocuk olmasına engel mi? Bırakır bırakmaz hamile kalabilir miyim? Yumurtalık kisti yeniden oluşmuşsa hamile kalmama engel olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalık kisti için kullandığınızdan dolayı ilacı doktor kontrolünde kesmenizi öneririm. Kullandığınız doğum kontrol hapını bırakmak için doğru olanı kutuyu son ilaca kadar içip ilacı öyle bırakmaktır. Kutunun yarısında ilacı kesmeniz kısa süreli de olsa adet düzensizliği yaşamanıza neden olabilir.

Genellikle doğum kontrol hapını bıraktıktan sonra 2 hafta içinde doğurganlık geri döner. Ama bazı kadınlarda bu süre birkaç aya kadar uzayabilir. Bu arada gebelik planlıyorsanız folik asit desteğini almayı unutmayın.

Mantarın önüne geçemiyorum

23 yaşındayım, evli kadınım. Adetimden sonraki 1 hafta içinde vajinada mantar oluşuyor, bunun önüne geçemiyorum. İlaç kullanıyorum. Doktorun verdiği antibiyotiği içiyorum. Fitili de yatarken kullanıyorum. Yine de bir gelişme olmuyor. Ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle akıntınız mantar mı yoksa başka bir nedenden mi kaynaklanıyor, öncelikle bunun doğrulanması gerekir. Yapılacak vajinal sürüntü kültür örneği ile kesin tanı konulabilir. Sonuca göre ise tedaviniz planlanacaktır.

Mantar saptanır ise bu durumun aşırı şeker tüketimi, obezite ve insülin direnci ile ilgili olabileceğini unutmamak gerekir. Test sonuçlanınca sonucu gönderirseniz buna yönelik beslenme tarzı değişikliği ve bağışıklığınızı destekleyici önerilerde bulunabiliriz.

Adet söktürücü nasıl kullanılır?

Adetim yine gecikti. Aklıma gebelik geldi. Test alıp yaptım değilmişim. Adet söktürücü alacağımm ama nasıl kullanılır bilmiyorum. Bilgi verir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik varlığını sorgulamak için idrar testi doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle kanda gebelik testi yaptırmanız gerekir. Ayrıca adetinizin geciktiği dönemlerde doktor kontrolünde olmadan ve gebelik testi yapmadan adet söktürücü kullanmak doğru bir yaklaşım değildir. İlaç kullanımı yapılacak ultrasonografi ve muayeneye göre karar verilir. Doktor önerisi olmadan, ezbere ilaç kullanımının fayda değil zarar getireceğini unutmayın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder