Dr. Ali Gürsoy İlacı doktorunuzun önerisine göre kullanın
HABERİ PAYLAŞ

İlacı doktorunuzun önerisine göre kullanın

Doğum kontrol haplarının çok çeşidi var. Bazıları kutu bittikten sonra 1 hafta ara verilerek kullanılıyor. Bazıları ise sürekli içiliyor. Düzenli ve dikkatli alınması gereken bu hapları doktorunuzun tavsiye ettiği şekliyle kullanın.

Hapları ara vermeden kullandım

25 yaşındayım ve 1 yıldır doğum kontrol hapını kullanıyorum. Geçenlerde bir yazınızda kullandıktan bir hafta sonra ara verilmesi gerektiğini okudum. Kullanırken hiç ara vermedim. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol haplarının birçok çeşidi var. Bazı doğum kontrol haplarının kutusu bittikten sonra 1 hafta beklenip yeni kutuya başlanır. Bazı doğum kontrol haplarında ise bir kutu bitince, diğer kutu art arda yani ara vermeden kullanılır. Muhtemelen bir yanlış anlaşılma olmuş. İlaç kullanımı için 1 hafta ara vermeniz gerekmemektedir. Doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı

Erken doğum riskim varmış

18 hafta, 3 günlük hamileyim. 17 haftalıkken 3’lü tarama testi yapıldı. Riskli çıktı. Rahimden su alınınca kesin sonuç alınıyor dediler. Ama erken doğum riski varmış. Çok çaresiz kaldım. Ne yapacağımı bilemiyorum. Ultrason ve daha önce yaptırdığım 2’li test normaldi. Ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Ne yazık ki gebelik takiplerinde karşılaştığımız zor durumlardan biri başınıza gelmiş. İkili test ve üçlü testler tarama amaçlı yapılırlar. Kesin tanı koydurucu özellikleri yoktur. Genetik hastalıkların olası göstergesi olan bu testlerde pozitif sonuç saptanır ise ailenin isteği doğrultusunda kesin tanı testleri yapılması gerekir.

Kesin sonuç istenilen durumlarda amniosentez denilen annenin rahminden su alınması işlemi yaptırabilir. Riskli gebelik uzmanları tarafından yapıldığında minimum risk ile yapılan bir işlem olsa bile erken doğum ya da gebelik kayıplarına neden olabileceğini unutmamak gerekir.

Polip büyümüş

37 yaşındayım. Rahimde polip tespit edildi. Büyüme olmuş. Kürtaj olduktan sonra parça patolojiye gönderilecek. Tehlikeli bir şey mi?

CEVAP

Sevgili okurum, polipler rahim boşluğuna uzanan rahim duvarından kaynaklanan büyümelerdir. Bu polipler genellikle iyi huyludurlar ancak bazıları kanserli olabilir veya sonunda kansere dönüşebilir. Rahim poliplerinin boyutları birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar değişir. Rahim içinde polip izlendiğinde bunların çıkarılması ve patolojiye gönderilmesi önerilir. Patoloji sonucu durum hakkında bilgi verecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder