Dr. Ali Gürsoy İlk 3 ayda en az bir öğünde protein tüketimi gerekli
HABERİ PAYLAŞ

İlk 3 ayda en az bir öğünde protein tüketimi gerekli

Anne adayının gebeliğin ilk 3 ayında en az bir öğünde protein tüketmesi önemli. Ayrıca günlük 5-6 porsiyon sebze, meyve yemeli. Ekmek tam tahıl, tam buğday ya da çavdar olmalı.

Miyom için ameliyat önerdiler

Son 3-4 yıldır adetlerim çok düzensiz ve sık sık kanamalarım oluyor. Doktor ultrason yaptı ve “5 santim miyomun var” dedi. Kanama yaptığı için ameliyat olmam lazımmış ama emin değilim, 23 yaşındayım. Siz ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar rahim düz kas dokusundan kaynaklanan genellikle iyi huylu kitlelerdir. Kanama, adet düzensizliği, ilişki esnasında ağrı, halsizlik ve çocuk sahibi olamama gibi birçok soruna yol açabilirler. Miyomların tedavisi bulundukları yere ve boyutlarına göre değişiklik gösterir.

Haberin Devamı

Kanama şikayetini bu miyoma bağladığı için ben de ameliyat olmanızı öneririm. Yaşınız genç olduğundan ameliyatınız esnasında rahim korunacak şekilde miyomlar alındığı takdirde ileride gebelik ile ilgili sorun yaşamanızı beklemiyoruz.

Hangi gıdaları tüketmem gerekiyor?

Hamileyim. 27 yaşındayım. Hamilelikte nasıl beslenmem gerekiyor? Hangi gıdaları tüketsem faydalı olur sizce?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğin ilk 3 ayında en az 1 öğünde kırmızı et ve balık gibi bir protein kaynağı ve günlük 5 -6 porsiyon meyve ve sebze tüketilmelidir. Ekmek olarak kepekli ürünlerden ziyade tam buğday ekmeği, tam tahıl ekmeği ve çavdar ekmeği tüketilmesi önerilir. Bu süreçte ayrıca fındık, ceviz ve çiğ badem tarzı ürünlerin de beslenmeye eklenmesi önerilir. Bu ürünler içerdikleri yağ ve besin kaynaklarından dolayı vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayacaklardır.

Doğum sonrası iğne şart mı?

Doğumdan sonra kan grubum negatif olduğu için bana bir iğne yaptılar, sizce gerçekten bu iğneye gerek var mıydı?

CEVAP

Sevgili okurum, anne adayının Rh negatif, baba adayının Rh pozitif olduğu durumlar Rh uyuşmazlığı olarak adlandırılır. Doğum sonrası bebeğin kan grubuna bakılır. Bebeğin kan grubu, anne gibi Rh negatif ise sorun olmaz. Ama eğer bebeğin kan grubu Rh pozitif gelirse anneye hemen kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir. Bu iğne sayesinde annenin ve gelecekteki gebeliğinin Rh uyuşmazlığından etkilenmesi önlenmiş olur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder