Dr. Ali Gürsoy İlk 3 ayda sorunlar olabilir
HABERİ PAYLAŞ

İlk 3 ayda sorunlar olabilir

Kadını istenmeyen gebelikten koruyan spiral yeni takıldığında adet düzensizliği ve ara kanamaya neden olabilir. İlk 3 ay görülen bu sorunların zamanla geçmesi beklenir. Eğer düzelmezse spiralin çıkarılması ya da değiştirilmesi düşünülebilir.

Aşırı kanamam var

36 yaşındayım, 1 çocuğum var. Korunmak için spiral taktırdım. Bir süredir aşırı adet görüyorum. Acaba spiralden mi kaynaklanıyor? Çıkartırsam sorunlarım biter mi?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim içi araçlar yani spiraller takılmaları sonraları adet düzensizlikleri ve ara kanama yapabilirler. İlk 3 ay izlenen bu sorunların zamanla azalarak geçmesini bekleriz. Eğer kanama miktarınız çok artarsa ve ara kanamalarınız düzelmezse rahim içi aracın çıkarılması düşünülebilir. Bakırlı spiral ile kanama sorunu yaşanan kadınlarda hormonlu spiral takılması düşünülebilir.

Haberin Devamı

Mide bulantısı başladı

37 yaşındayım ve 2 aydır doğum kontrol hapını kullanıyorum. İlk aylarda hiçbir sorunum yoktu ancak bu ay hapı içtikten birkaç saat sonra mide bulantısı başlıyor. İlacı bıraksam olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları içerdikleri hormonlar nedeniyle kadında bulantı sorununa yol açabilirler. İlk zamanlarda izlediğimiz bu yan etki zamanla azalmaktadır. Ama bulantısı geçmeyen ya da tolere edemeyen kişilerde ilaç alımının bırakılması düşünülebilir. İlacı kullanmayı keserseniz bu ay gebeliğe karşı koruyuculuğu olmayacağını unutmayın.

Sancım ve kan var

Yedi gün önce ilk gebeliğimi kalbi durduğu için sona erdirmek zorunda kaldım. Kürtaj işlemi sonrası şu an bile ara ara koyu renk kan pıhtısı ve kan geliyor. Sancılarım oluyor. Acaba bu yaşadıklarım normal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, kürtaj işlemleri sonrası 10 gün boyunca lekelenme tarzında kanama ve hafif kasık ağrısı beklenen durumlardır. Eğer bu şikayetleriniz artarak devam ediyorsa, karın ağrınız geçmiyorsa ve kötü kokulu akıntınız da varsa size önerim doktorunuz ile tekrar iletişime geçip kontrole gitmeniz. Geçmiş olsun.

İlaçsız olmuyor

Beş yıllık evliyim. Hiç hamile kalmadım. Çocuk istiyorum ama adetlerim düzensiz. İlaçsız adet göremiyorum. Kilom var, veremiyorum. Yıllardır kendiliğimden adet görmedim. Bu ay gebe kalmış olabilirim diye umutluyum. Ne dersiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetleriniz polikistik over sendromu ile uyumlu gibi gözüküyor. Bu durumlarda yumurtlamada sorunlar ve adet görememe şikayeti sık izlenir. Yumurtlama olmadığı için de hastada gebelik oluşma ihtimali azalır. Bu ay gebe kalmış olma ihtimalinizi saptamak için gebelik testi yaptırmadan bir şey söylemek zor olur. Bunun için test yaptırmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder