Dr. Ali Gürsoy İnsülin direnci kontrol edilmeli
HABERİ PAYLAŞ

İnsülin direnci kontrol edilmeli

Polikistik over sendromunda düzenli yumurtlama olmuyor. Bu durumun en büyük sebebi olarak insülin direnci gösteriliyor. İnsülin direnci varsa tedaviye başlanmalı. Ancak ilaçtan daha etkili olan düzenli spor ve sağlıklı beslenme ihmal edilmemeli.

Gebe kalamamam söz konusu mu?

20 yaşındayım. Benim sorunum adet düzensizliği; 3-4 aydır düzensiz adet görüyorum. Daha önceleri böyle bir problemim yoktu. Adet düzensizliğinden dolayı evlendiğim zaman gebe kalamama gibi bir problemim olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, yaşadığınız adet düzensizliği şikayetiniz için öncelikle yapılacak bir ultrasonografik görüntüleme ile üreme organlarınızın yani rahim ve yumurtalıklarınızın kontrol edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra hormon değerleriniz de kontrol edilerek adet düzensizliğine yol açabilecek bir sorun olup olmadığı irdelenmelidir. Adet düzensizliğinin altında yatan sorunun bulunup tedavi edilmesi gerekir. Aksi takdirde her ay düzenli olması gereken ovulasyonunuz olmayacaktır. Yani kadınlarda gebeliği sağlayacak yumurta çatlaması olayı gerçekleşmeyerek gebe kalmanıza engel olacaktır.

Haberin Devamı

Kilo aldım ve adetlerim düzensiz

Adetimde düzensizlik var ve yüzümde tüylenme başladı. Kilo almaya başladıktan sonra bu durumla karşılaştım. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz polikistik over sendromu ile ilişkili gözüküyor. Düzenli yumurtlamama ile kendini gösteren bu durumda en büyük sebep olarak insülin direnci gösterilmektedir. Bahsettiğiniz kilo sorunu muhtemelen insülin direnci kaynaklıdır. Bu durumlarda insülin direnci varlığı kontrol edilip eğer varsa hızlıca tedavisine başlamak gerekir. İlaç tedavisinden daha etkili yöntemin ise düzenli spor ve sağlıklı beslenme olduğunu unutmayın. Kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurarak bu konuda yardım alabilirsiniz.

Bizim bebeğimiz olmaz mı?

Polikistik over’mişim. Adetimin 2’nci günü test yapıldı, bu kez “Polikistik over değil” denildi. Kilo, tüylenme yok. Ama 1 yıldır hamilelik oluşmadı, eşimin de testleri normal. Bebeğimiz olmaz mı?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğin oluşması için birçok faktörün aynı anda sağlıklı şekilde işlemesi gerekir. Gebelik için önemli nokta döllenmenin oluşmasıdır. Bunun için kadında yumurtlamanın gerçekleşmesi ve bu yumurtanın da bir sperm tarafından döllenmesi gerekir. Bunların oluşumu için rahim içi yapınızın ve tüpleriniz sağlıklı olması gerekir. Kontrolü için ilaçlı rahim filmi çektirin. Tetkikler sonrası doktorunuz yumurtlama durumunuza göre uygun tedavi ile gebe kalmanızı planlayacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder