Dr. Ali Gürsoy İnsülin direnci var mı diye inceleme yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

İnsülin direnci var mı diye inceleme yapılmalı

Kilo alma, adet düzensizliği, tüylenmede artışla kendini gösteren polikistik over sendromundan şüphe ediliyorsa hastaya hormon testi yapılır. Altta yatan sebebin insülin direnci olup olmadığına bakılır. İnsülin direnci Yüksekse sorunu düzeltmek gerekir.

Tüylenme var, kilo almaya başladım

25 yaşındayım. Adetlerimde düzensizlik var ve yüzümde de tüylenme başladı. Bir de ben kilo almaya başladıktan sonra bu durumla karşı karşıya kaldım. Sizce ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, kilo alma, yüz bölgesinde tüylenme ve adet düzensizliği bulguları görülen bir kadını polikistik over sendromu açısından değerlendirmek gerekir. Öncelikle ultrason muayenesi ile yumurtalıklarınızın ve rahiminizin kontrol edilmesi iyi olur.

Haberin Devamı

Sonrasında ise özellikle adet döneminde yapılacak hormon testi ile hormon seviyeleriniz kontrol edilecektir. Bunların yanı sıra en önemlisi arka planda insülin direncinizin olup olmadığının kontrol edilmesidir. Yüksek olduğu saptanır ise tedavinin ilk aşaması olarak insülin direncini düzeltmek gerekir.

Tiroid az çalışıyormuş

36 yaşında, 4 yıldır evliyim. Çocuk istiyorum. Tiroid hormonumun az çalıştığını söylediler. Bu durum anne olmamı engeller mi?

CEVAP

Sevgili okurum, tiroid beziniz yeterince önemli hormon üretmez ise bu durum hipotiroidizm olarak adlandırılır. Düşük tiroid hormonu seviyeleri, yumurtalığınızdan yumurtanın salınmasını engelleyebilir ve bu da doğurganlığı bozar. Hipotiroidiniz varsa ve hamile kalmayı planlıyorsanız, hipotiroidizmin kontrol altında olduğundan emin olmak için doktorunuzla bu durumu tekrar değerlendirmenizi öneririm.

Akıntı yüzünden sıkıntıdayım

25 yaşındayım. Sorunum akıntılar. Akşama kadar çamaşırım berbat oluyor ve kötü kokuyor. Jinekoloğa gitmeye çekiniyorum. Bu zamanla karşıma daha büyük bir sorun olarak çıkar mı?

CEVAP

Sevgili okurum, vajinal akıntıların birçok sebebi olabilir. Özellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara bağlı gelişen akıntılar var ise, bunların hızlıca tedavi edilmeleri gerekir. Bazı enfeksiyon tipleri karın içinde iltihap yaparak ileride kısırlığa neden olabilecek yapışıklıklara yol açabilirler.

Haberin Devamı

Doktorunuz yapacağı muayene sonrası gerekirse kültür örneklemesi yapacaktır. Bu testin sonucuna göre size uygun ilaç tedavisi başlanacaktır. Size önerim muayene olmaktan çekinmeden bir an önce tedavinizi başlatmanız olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder