Dr. Ali Gürsoy Kadın anne olmak istiyorsa tedavi ona göre planlanır
HABERİ PAYLAŞ

Kadın anne olmak istiyorsa tedavi ona göre planlanır

Polikistik over sendromuna sahip kadında yumurtlama olmaması en büyük sorun. Adet düzensizliğiniz varsa doktorunuz doğru ilacı seçip verir. Ama anne olmak istiyorsanız yumurtlama artırıcı bir tedavi uygulamak daha uygun olur.

Aşılamadan korkuyorum

26 yaşında ve 2 yıllık evli kadınım. Bir yıl önce adet düzensizliği için doktora gittim, polikistik kistler çıktı. Bebek için tedaviye başladım, değişiklik yok. Aşılama önerildi ama korkuyorum. Çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, aşılama olarak bilinen intrauterin inseminasyon işlemi döllenmeyi kolaylaştırmak için erkek spermlerinin kadının rahimine yerleştirilmesi şeklinde yapılan bir doğurganlık tedavisidir. Bu işlemin amacı tüplere ulaşan sperm sayısını artırmak ve buna bağlı olarak da döllenme şansını çoğaltmaktır. Polikistik over olgularında da tercih edilen aşılama yöntemi ile gebelik şansınızı artırabilirsiniz.

Haberin Devamı

Rahim filmi adet gecikmesi yapar mı?

Polikistik over sendorumum var. Adet görmek için düzenli ilaç alıyorum. Bir yıldır çocuk isteğimiz var. İlacı bıraktım, 3 ay adet olmadım. Bana ilaç verdi “Doğal yolla deneyin” dedi ama olmadı. Sonra 2 kez aşılama yapıldı. Yeni bir doktorum var. Rahim filmi çektirdim. Bu da adet gecikmesi yapar mı?

CEVAP

Sevgili okurum polikistik over sendromu hastalarında en büyük sorun yumurtlamanın olmamasıdır. Adet düzensizliği varsa uygun tedavi ile adet düzeni sağlanabilir ama gebelik planlandığı takdirde yumurtlama artırıcı tedavi planlanması daha uygun olacaktır. Rahim filminin sonucu hakkında bir şey yazmamışsınız. Adet gecikmesinin polikistik over sendromuna bağlı olması daha muhtemel ama yine de kanda gebelik testi yaptırmayı ihmal etmeyin.

Menopoza girmiş olabilir miyim?

Yakın zamana kadar düzenli adet görürken artık seyrekleşti. 46 yaşındayım, menopoza girmiş olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoza geçiş süreci herkeste farklı bulgular ile kendini gösterir. Kimi kadınlarda adet araları çok uzarken, erken dönemlerde ise kimilerinde kısalabilir. Öncelikle kadın hastalıkları ve doğum doktoruna muayene olun. Ultrason görüntüleme ve hormon testleri sonucuna göre menopoza girip girmediğiniz belli olacaktır. Eğer menopoz dönemine geçiş başladıysa doktorunuz kalsiyum benzeri takviyelerle sizi bu sürecin olumsuz etkilerinden koruyabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder