Dr. Ali Gürsoy Kalp damar problemleri gebelikte riski artırıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kalp damar problemleri gebelikte riski artırıyor

Hipertansiyonu olan kadın gebe kalmadan önce kardiyoloji uzmanıyla görüşmeli. Çünkü kalp damar problemleri gebelikte hem anne hem de bebeğin hayatını riskli hale getiriyor.

Tansiyon hamileliğe engel olur mu?

29 yaşındayım, bu yıl nabzım yükseldiği ve ara ara tansiyonum 13-9, 14-10 gibi rakamlara çıktığından kardiyoloji uzmanı bana ilaç verdi. Ailemde yüksek tansiyon hastası çok fazla. Doktorum da tansiyon hastası adayı olduğumu ve çok dikkatli yaşamam gerektiğini söyledi. Yaz sonunda evleneceğim. Nişanlımla çocuk sahibi olmayı çok istiyoruz. Tansiyon gebe kalmaya engel mi? Doktor kontrolü altında bir gebelik olabilir mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle geçmiş olsun. Hipertansiyonu olan kadınların gebe kalmadan önce kardiyologları ile görüşerek gebe kalmalarının ne gibi sorunlar yaratacağını değerlendirmeleri gerekir. Ne yazık ki bazı kalp damar problemleri gebelik esnasında hem anne hem bebeğin hayatını riskli hale getirebiliyor. Size önerim bir an önce doktorunuz ile bu durumu görüşerek gerekli önlemleri almanız ve tedavinizin bebeğe zarar vermeyecek şekilde revize edilmesidir.

Gebe kalamaz mıyım?

19 yaşındayım eşim 23 yaşında. Bir aylık evliyim ve antibiyotik kullandım. “Bana antibiyotik içtin, 3 aya yakın gebe kalamazsın” dediler. Acaba doğru mu?

CEVAP

Sevgili okurum, ilaçların gebelikte fetüs üzerine etkileri 5 ayrı kategoride incelenir (A, B, C, D, X). D ve X kategorisindeki ilaçların anne karnındaki bebeğe zararları kanıtlanmıştır. Bu kategorideki ilaçlar, kullanılması durumunda anne adayı ve fetus için daha büyük riskler yaratır. Bu ve benzeri ilaçlar gebelikte önerilmediği gibi kullandıktan belli bir süre sonra da gebe kalınmaması önerilir. Bu konuda size daha net bilgi verebilmem için ilacın ismini ve etken maddesini bilmem gerekiyor.

Yeniden dış gebelik oluşur mu?

Eşim 39 yaşında ve 3 yılık evliyim. Eşim daha önce bir dış gebelik geçirdi, bir tüpü ameliyatla aldılar. Daha sonra rahim filmi çekildi. Bir kanalı kapalı, biri açık. Yumurtalarında sorun yok. Ne yapmamız lazım? Tekrar dış gebelik olur mu yoksa tüp bebek mi yapmalıyız?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Dış gebelik ameliyatları sonrası en önemli nokta diğer tüpün durumudur. Sizin de çekilen histerosalpingografinizde yani rahim filminde geriye kalan tüp açık olarak izlenmiş. Eğer tüpte enfeksiyon ya da yapışık düşündürecek bir durum izlenmediyse normal yollardan hamile kalmanız önerilir. Doktorunuzun onayını alarak durumunuz uygun ise normal yollardan gebelik planlayabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder