Dr. Ali Gürsoy Kan uyuşmazlığını önlemek için anneye iğne yapılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kan uyuşmazlığını önlemek için anneye iğne yapılıyor

Eşinizle kan uyuşmazlığınız varsa endişelenmeyin. Gebelik sürecinde kanama olursa, anne ve bebeğin kanlarının birbirini etkilememesi için iğne yapılması gerekir. Ayrıca kan uyuşmazlığını önlemek için hamileliğin 28’inci haftasında anneye iğne yapılır.

Gebelikte sorun çıkar mı?

Evlenmek için gerekli testleri yaptırdık. Benim kan grubum A Rh negatif ama nişanlımın kan grubu 0 Rh pozitifmiş. Kan uyuşmazlığımız varmış, gebelik olursa ne yapmamız lazım?

CEVAP

Sevgili okurum, baba adayının Rh pozitifken anne adayının Rh negatif olduğu durumlar halk arasında kan uyuşmazlığı olarak adlandırılır. Gebelik başından doğuma kadar geçen sürede anne karnındaki bebeğin kan grubu Rh pozitifmiş gibi kabul edilir.

Haberin Devamı

Gebelik süresinde annede kanama olursa anne ve bebeğin kanlarının birbirlerini etkilemesini önlemek için kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir. Ayrıca gebeliklerin 28’inci haftasında da kan uyuşmazlığını önlemek amaçlı kan uyuşmazlığı iğnesi yapılır. Böylece annenin ve gelecekteki gebeliğinin Rh uyuşmazlığından etkilenmesi önlenmiş olur.

Kanamam çok az oluyor

Senede sadece 2-3 kez kanama oluyor. Evlendim ve çocuk istiyoruz. Bu durum sizce sorun yaratır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, bu kadar az adet kanamanızın olması normal bir durum değil ve düzenli yumurtlama olmadığını gösteriyor. Düzenli yumurtlamanın olmadığı durumlarda da gebelik oluşması ihtimali düşüktür.

Yapılacak ultrasonografik görüntüleme ile üreme organlarınızın yani rahim ve yumurtalıklarınızın kontrol edilmesi gerekir. Ayrıca üreme ile ilişkili hormon seviyelerinizin de değerlendirilmesi gerekir. Bu değerlendirmeler ile adet düzensizliğinize neden olan sebep bulunarak uygun tedavi ile normale dönmesi planlanacaktır.

Neden hamile kalamıyorum?

Geçmişte bazı sorunlarımız yüzünden çocuk istemedik ve 2 defa kürtaj yaptırdım. Geçen yıl fikrimiz değişti deniyoruz ama hamilelik olmuyor. Sizce neden olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki birden fazla sefer yapılan kürtaj işlemleri rahim içi yapışıklıklar oluşturabilir. Rahim içinde kürtaj işlemine bağlı hasarlanan bölgelerde oluşan bu yapışıklıklar gebe kalmaya engel durumlar oluşturabilirler.

Haberin Devamı

Böyle durumlarda ilk olarak histerosalpingografi denilen ilaçlı rahim filmi çekilmelidir. Histerosalpingografi bize rahim içinin yapısını, yapışıklık olup olmadığını ve tüplerin açık olup olmadığını gösterecektir. Eğer yapışıklık izlenirse tedavisi için gerekirse ameliyat planlanır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder