Dr. Ali Gürsoy Kişiye özel planlama yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Kişiye özel planlama yapılır

Çocuk istemiyorsanız ilaç kullanmadan önce doktorunuza başvurun. Çünkü aile planlaması kişiye özel yapılır. Hastalıklarınız incelenir, gereken testler ve muayene sonrası doktorunuz en güvenilir yöntemi size önerir.

Neden bebeğimiz olmuyor?

26 yaşındayım, 2.5 yıllık evliyim. 1.5 senedir korunmuyoruz. Doktora gittim, eşimden ve benden birçok test istediler. Smear testi normal, eşimin spermi iyi. Bütün sonuçlar olumlu ama çocuğumuz olmuyor. Sizce sebebi ne olabilir? Tek çare tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk isteyen çiftlerin korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl içinde gebe kalamadığı durumlarda tıbbi destek alarak ileri araştırılma yapılması gerekir. Siz 1.5 senelik bir süreç sonrası değerlendirme aşamasına geçerek doğru adımı atmışsınız.

Haberin Devamı

Kadınlarda gebe kalabilmeyi etkileyecek birçok faktör var. Öncelikle yumurta rezervinizin kontrol edilmesi gerekir. Bunun yanı sıra histerosalpingografi olarak bilinen ilaçlı rahim filmi çektirmeniz iyi olur. Böylece tüplerin açık olup olmadığı ve rahim içi gebeliğe engel bir durum varlığı tespit edilecektir. Tetkiklerde sorun izlenmediği takdirde aşılama tedavisi ya da tüp bebek tedavisi düşünülebilir.

İkinci çocuktan korkuyorum

32 yaşındayım ve 3.5 yaşında otistik bir oğlum var. Eşim bir çocuğumuz daha olsun istiyor ama ben korkuyorum. Hamilelikten önce hangi testleri yaptırmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, ne yazık ki otizm spektrum bozukluğu sebepleri ve oluşum mekanizması halen tam olarak bilinmemektedir. Bu nedenle otizm tanısını önceden koyabilecek bir test bulunmamaktadır. Otizm spektrum bozukluğu tanısı konulan çocuk sayısı hızla artış göstermektedir. Bu artışın daha iyi tespit ve raporlamadan mı yoksa vaka sayısında gerçek bir artıştan mı yoksa her ikisinden mi kaynaklandığı net olarak bilinmemektedir.

İlaç kullanmam sorun yaratır mı?

24 yaşında, 3 aylık evli kadınım. Önümüzdeki 3-4 sene kadar çocuk yapmayı düşünmüyoruz. Bu nedenle korunma amaçlı olarak doğum kontrol hapı kullanıyorum. Birkaç yıl boyunca ilaç kullanmam bir soruna neden olur mu? Yani kullanmayı bıraktıktan sonra gebeliğin oluşmaması gibi bir risk doğar mı? Ya da başka herhangi bir soruna neden olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, aile planlaması kişiye özel yapılır. Bu nedenle ilaç kullanımı öncesi bir kadın hastalıkları uzmanına muayene olmanızı öneririm. Olası bazı hastalıklarda doğum kontrol hapı kullanımı önerilmediği için doktorunuza danışmayı ihmal etmeyin. Bu haplar doktor gözetiminde, uygun endikasyonlarda ve önerilen şekilde kullanıldıklarında güvenlidirler. Doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra doğurganlık ilk aylarda dönse bile bazen bu durum 3 aya kadar uzayabiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder