Dr. Ali Gürsoy Kist büyükse, ağrı çoksa ameliyat düşünülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Kist büyükse, ağrı çoksa ameliyat düşünülebilir

Endometriozis adlı hastalığa bağlı olarak oluşan çikolata kistleri menopoza kadar sürekli tekrarlayabilir. Hemen ameliyatı önermiyoruz. Ama kistiniz çok büyükse ya da ağrınız yaşam kalitenizi azaltacak kadar çoksa operasyon gündeme gelebilir.

Ceviz büyüklüğünde şişlik var

Bir ay önce vajinamın giriş kısmında ceviz büyüklüğünde bir şişlik meydana geldi. İlişkiye girerken çok az acı duymama sebep oluyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz bartolin bezi apsesine benziyor. Bartolin bezleri kadınların genital bölgesinde bulunan ve kayganlığı sağlayan bezlerdir. Bu bezlerin ağız kısımları bazen enfeksiyonlara bağlı olarak tıkanabilir ve böylece apse oluşur. Ağrı, ateş ve yürümede zorluk gibi belirtiler gösterirler.

Haberin Devamı

Bu durumlarda kist büyümeden hızlıca boşaltılmalı ve tedavi başlanmalıdır. Tedavi yaklaşımı genellikle kistin cilde ağızlaştırılması işlemidir. Tekrarlayan durumlarda kistin çıkarılması düşünülebilir. Zaman kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmanızı öneririm.

Çikolata kisti tekrarlayacak mı?

Çikolata kistinden dolayı daha geçen sene ameliyat olmama rağmen yine oluşmuş. 28 yaşındayım, bu kist hep böyle tekrarlayacak mı? Yine ameliyat gerekir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, endometriozis denilen hastalığa bağlı oluşan bu kistler ne yazık ki menopoza kadar sürekli tekrarlayabilirler. Çikolata kisti denilen endometriomalar oluştuğu zaman hemen ameliyat önermiyoruz. Yaşam kalitenizi azaltacak seviyede ağrınız varsa ya da kistin boyutu çok büyükse ameliyat düşünülebilir. Kesin çözüm olmasa bile hem büyümesini yavaşlatmak hem de yarattığı ağrıları azaltmak için bazı hormonal tedavileri kullanabilirsiniz.

Çocuğum olsun istiyorum

24 yaşındayım ve 3 yıllık evliyim. Bugüne kadar sadece 3 veya 4 kez adet gördüm. Bu yüzden çocuğum olmazmış ama bebeğimizin olmasını çok istiyoruz. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, bu kadar az adet kanamanız olması normal bir durum değil ve detaylı araştırılması gerekir. Bu durumlarda en önemli iki basamak, kadın genital organlarının ve hormonların değerlendirilmesidir. Yapılacak bir ultrasonografik görüntüleme ile üreme organlarınızın yani rahim ve yumurtalıklarınızın kontrol edilmesi gerekir.

Haberin Devamı

Ayrıca üreme ile ilişkili hormon seviyelerinizin de değerlendirilmesi şarttır. Bu değerlendirmeler ile adet düzensizliğinize neden olan sebep bulunarak uygun tedavi ile adet düzeninizin normale dönmesi planlanacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder