Dr. Ali Gürsoy Kist büyümeden içi boşaltılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Kist büyümeden içi boşaltılmalı

Kadının genital bölgesinde bulunan ve ilişkide kayganlığı sağlayan bartolin bezinin ağız kısmı enfeksiyon nedeniyle tıkanabilir, apse oluşabilir. Bu gibi durumlarda kist büyümeden hızlıca boşaltılır. Ama tekrarlarsa kistin çıkarılması düşünülebilir.

Doğum kontrol hapı kullandığım anlaşılır mı?

23 yaşındayım ve korunmak için 10 aydır düzenli doğum kontrol hapı kullanıyorum. İdrar tahlili yaptırsam hap kullandığım anlaşılır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, idrar tahlili ile idrar yolu enfeksiyonlarının ve böbrek hastalıklarının tanısı konulabilir. Yapılan test ile idrarının görünümü, konsantrasyonu, içerisinde lökosit ya da eritrosit olup olmadığı ve yoğunluğu tespit edilir. Ayrıca idrardaki glukoz miktarı ve protein oranı da ölçülebilir. Doğum kontrol hapının içerisinde bulunan maddeler rutin idrar tahlili ile ölçülmezler.

Haberin Devamı

Şişlik yürürken ağrı yapıyor

Üç gündür vajinamda ele gelen bir bir şişlik meydana geldi. Yürürken bile ağrı yapıyor, doktora gitmeye çekiniyorum, ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz bartolin bezi absesine benziyor. Bartolin bezleri kadınların genital bölgesinde bulunan ve kayganlığı sağlayan bezlerdir. Bu bezlerin ağız kısımları bazen enfeksiyonlara bağlı olarak tıkanabilirler ve apse oluşur.

Bu durumlarda kist büyümeden hızlıca boşaltılmalı ve hemen tedavi başlanmalıdır. Tedavi yaklaşımı genellikle kistin cilde ağızlaştırılması işlemidir. Tekrarlayan durumlarda kistin çıkarılması düşünülebilir. Zaman kaybetmeden bir kadın hastalıkları ve doğum doktoruna başvurmanızı öneririm.

Bebeğimi aldılar

Dört yıllık evliyim, 37 yaşındayım. Çocuk istememize rağmen olmuyor. Rahim filmi çekildi ve kanallarından birinin kapalı olduğu ama bunun bir sorun yaratmayacağı söylendi. Hamile kaldım ama bebek alındı. Bunun nedeni nedir?

CEVAP

Sevgili okurum, tüpünüzün bir tanesi kapalı olmasına rağmen gebe kalabilmişsiniz. Ne yazık ki düşük yaşamışsınız. Düşüğe neden olabilecek birçok faktör var. Bu duruma en sık genetik hastalıkların, rahim yapısının bozukluğunun ve pıhtılaşma bozukluklarının neden olduğunu biliyoruz. Sadece bir kez düşük yapan kadınlarda rutin araştırma önerilmez. Fakat doktorunuz gerek görürse olası nedenler için araştırma yaptırabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder