Dr. Ali Gürsoy Menopoza girerken yaşam kaliteniz düşmesin
HABERİ PAYLAŞ

Menopoza girerken yaşam kaliteniz düşmesin

Menopoza girerken azalan kadınlık hormonu nedeniyle ateş basması, gece terlemesi, istekte azalma görülebiliyor. Doktora başvurursanız yaşam kalitenizin düşmemesi için tedavi önerir.

Süreyi uzatmak mümkün olur mu?

40 yaşındayım. Ateş basması, terleme ve aşırı sinirlilik gibi şikayetlerim oluyor. Adet kanamalarımda da düzensizlikler başladı. Menopoza giriyorsam bunu önlemek ya da süreyi uzatmak mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoza geçiş sürecinde azalan östrojen seviyelerine bağlı vücutta birçok değişiklik meydana gelir. En sık görülen belirtiler sıcak basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve cinsel istekte azalmadır. En sık başvurulan tedavi seçenekleri hormon tedavileri, bitkisel tedaviler ve yaşam tarzında değişiklik önerileridir.

Haberin Devamı

Yapılacak muayeneniz sonrası size uygun olan tedavi seçeneği ile bu şikayetlerden kurtulabilirsiniz. Menopoza geçiş sürecinin yaşam kalitesini azaltmaması için doktorunuzdan destek almaktan çekinmeyin. Bu dönemde özellikle kemik erimesi hızlanacağı için kalsiyum desteği ihmal edilmemelidir.

Hamile kalma ihtimalim var mı?

35 yaşındayım. FSH değerlerim 8.59 çıktı. Bunu düşürmek için ne yapmalıyım. Biz korunmuyoruz, hamile kalacak mıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, FSH testinin adet döngünüzün hangi gününde yapıldığı önemli. Ayrıca FSH testi tek başına kadınlarda yumurta rezervinin göstergesi değildir. Yumurta rezervinizin kontrolü için öncelikle ultrasonografi ile değerlendirilmeli ardından ise kan tetkikleri yapılmalıdır. Bu testlerin sonucuna göre gebe kalmanıza engel bir durum olup olmadığı ortaya çıkacaktır. Eğer azalma tespit edilirse vakit kaybetmeden gebelik planlamasının yapılması iyi olacaktır.

Ne zaman adet göreceğim?

Ali Hocam, 5 ay önce sezaryen ile doğum yaptım. 40 gün kanamam devam etti, sonra kesildi. Ben adet görmedim, bebeğimi emzirmeye devam ediyorum. Acaba ne zaman adet görürüm?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum sonrası adet kanamaları genellikle 3’üncü ve 4’üncü aylar arası yeniden başlar. Emzirmeye ağlı olarak adet kanaması bazen 12’nci aya kadar başlamayabilir. Gecikme uzadığı takdirde doktorunuz tarafından jinekolojik olarak değerlendirilmenizi öneririm. Annenin emzirme süresi, emzirme sıklığı, bebeğe ek besin verilmemesi gibi birçok faktör bu değişikliklere yol açmış olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder