Dr. Ali Gürsoy Menopozda kemik erimesi hızlanıyor
HABERİ PAYLAŞ

Menopozda kemik erimesi hızlanıyor

Menopoz sürecinde kadında ateş basması, sinirlilik, cinsel isteksizlik, çarpıntı görülebiliyor. Ayrıca kemik erimesi de hızlandığı için kalsiyum desteği gerekiyor. Bu dönemi doktorunuzdan yardım alarak rahatça atlatabilirsiniz.

7 günlük arada ne olacak?

26 yaşında kadınım. Ben doğum kontrol hapına başlayacağım. Ancak benim adet görmem düzensiz. Bildiğim kadarıyla doğum kontrol hapı kullanırken 7 günlük ara veriliyor. Ben o süre içinde hastalanmazsam nasıl kullanmaya devam etmeliyim?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapları koruyuculuk açısından çok başarılı ilaçlardır. Ama bu durum bu ilaçların herhangi bir muayene olmadan ezbere kullanılabileceği anlamına gelmemektedir. Öncelikle bir doktora başvurarak adet düzensizliğiniz için muayene olmanızı öneririm.

Haberin Devamı

Bunun yanı sıra doğum kontrol haplarının içerisindeki tablet sayıları değişkendir. Bazı ilaçlar arasında 7 gün boşluk bulunurken, bazı ilaçlar art arda kullanılırlar. Doktorunuz yapacağı değerlendirme sonrası sizin için en uygun ilacı detaylarını paylaşarak anlatacaktır. Doktor takviyesi olmadan bu tarz ilaçları kullanmayın.

Menopoz için erken değil mi?

46 yaşındayım ve adet kanamalarım azaldı, arada bir ter de basıyor. Acaba menopoza mı giriyorum? Biraz erken değil mi?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoz yumurtlamanın bitmesi ve buna bağlı olarak adet kanamalarının kesilmesi durumudur. Kadınlarda menopoz yaşı ortalama 45-55 yaşları arasındadır. 40 yaşından önce olması ise, erken menopoz olarak değerlendirilir.

Bu geçiş sürecinde ateş basması, terleme, çarpıntı hissi, cinsel istekte azalma ve sinirlilik hali beklenen bulgulardır. Bunlardan birini ya da birkaçını hissetmeye başladığınızda doktorunuza başvurarak destek almanız gerekir. Bu dönemde özellikle kemik erimesi hızlanacağı için kalsiyum desteği ihmal edilmemelidir.

Kaç günde adet görülmeli?

21 yaşında kızım. Bir kadının kaç günde bir adet görmesi normaldir? Bu süre için 21 gün deniyor. Acaba 21 günden erken olma ihtimali var mı? Ben bazen 19 günde adet görüyorum. Adet dönemi kaç gün sürer?

CEVAP

Sevgili okurum, iki adet döneminin arası her kadında farklı sürelerde olabilir. Bu dönemin ideali en az 21 gün iken 35 günü de geçmemesi beklenir. Bu süre aralığı hesaplanırken dikkat edilmesi gereken, önceki adet döneminin birinci günü ile diğer adet döneminin birinci günü arasında geçen sürenin baz alınmasıdır. Sizin de eğer adet döneminiz dediğim şekilde hesapladığınızda 21 günden kısa ise bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına görünmenizi öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder