Dr. Ali Gürsoy Miyomum yeri ve boyutu tedaviyi belirler
HABERİ PAYLAŞ

Miyomum yeri ve boyutu tedaviyi belirler

Miyomlar kanama, adet düzensizliği, halsizlik ve anne olamama gibi sorunlara yol açar. Tedavisi boyutuna ve bulunduğu yere göre yapılır. Ameliyat gerekiyorsa genç hastaların anne olabilmeleri için rahim korunur.

Miyom varmış

27 yaşındayım, adet dışı kanamalar nedeniyle doktoruma başvurdum. Yapılan ultrasonografi sonucunda 3 santim büyüklüğünde bir miyom olduğu anlaşıldı. Doktorum alınmasını tavsiye etti. Ben doğum yapmadım. Ameliyattan sonra hamile kalabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar rahim düz kas dokusundan kaynaklanan genellikle iyi huylu kitlelerdir. Kanama, adet düzensizliği, ilişki esnasında ağrı, halsizlik ve çocuk sahibi olamama gibi birçok soruna yol açabilirler. Miyomların tedavisi bulundukları yere ve boyutlarına göre değişiklik gösterir.

Haberin Devamı

Doktorunuzun muayenesi sonrası gebeliğe engel olabilecek bir yerde değilse ve bulgu vermiyorsa takip edilmesi uygundur. Lakin, miyomlar bulgu veriyorlarsa ameliyat edilmeleri gerekebilir. Yaşınız genç olduğundan ameliyatınız esnasında rahim korunacak şekilde miyomlar alındığı takdirde ileride gebelik ile ilgili sorun yaşamanızı beklemiyoruz.

Kanallardan bir tıkalıymış

Ben 2 yıllık evliyim. Eşim bebek için tedavi görüyor. Doktor eşime “Kanalların birinde tıkanma var. Onun için ameliyat olman şart” demiş. Bunun sakıncası var mı? Eşim ameliyat olmadan hamile kalabilir mi? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

CEVAP

Sevgili okurum, muhtemelen bahsettiğiniz bu durum hidrosalpenks oluşumu. Tüplerin uç kısmının hasar görmesi ve tıkanmasına bağlı tüp sıvı ile dolabilir. Sıvı dolan bu tüpe hidrosalpenks denilir. Hidrosalpenks oluştuğunda tüp hasarlı olduğu için düzgün çalışmaz ve gebelik oluşumuna engel olabilir. Böyle durumlarda gerektiği hallerde ameliyat olunması gerekebilir. Bebek sahibi olmayı planlıyorsanız ameliyat olmanızı öneririm.

Emzirmek için ne kadar bekleyeyim?

2.5 aylık kızım var ve aktif emziriyorum. İlişki sonrası 48 saat içinde ertesi gün hapı aldım, aldıktan 24 saat sonrası adet ağrısı gibi karın ve bel ağrısı başladı, normal mi? Hamilelik belirtisi olabilir mi? Bebeğimi 36 saat sonra mı emzirmeliyim yoksa bir hafta beklemeli miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, bahsettiğiniz süre zarfında gelişen şikayetlerin gebeliğe bağlı oluşma ihtimali çok düşük. Ertesi gün hapı anne sütüne geçmektedir ve bebeklerdeki etkisi üzerine çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle ertesi gün hapı alımından sonraki 1 hafta boyunca annenin bebeğini emzirmesi önerilmez. Bu süre boyunca annenin sütünü sağıp atması önerilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder