Dr. Ali Gürsoy Muayene olmadan ilaç kullanmaya kalkmayın
HABERİ PAYLAŞ

Muayene olmadan ilaç kullanmaya kalkmayın

Genital bölgedeki deri lezyonları cinsel hastalıklar ile ilişkili olabilir. Doktora başvurmadan ilaç almayın. Böyle yaparsanız var olan lezyonların büyüyüp çoğalabileceğini unutmayın.

Doğumdan sonra kilo veremiyorum

20 yaşındayım, 100 kilo oldum. Dokuz ay önce doğum yaptım. Sadece iki ay emzirdim. Diyet yaptığım halde kilo veremiyorum. Ne yapacağım?

CEVAP

Sevgili okurum, kilo şikayetinizin altında yatan olası sebeplerin tümünün irdelenmesi gerekir. Tiroid hastalıkları ve glukoz metabolizmanızın bozulmasına bağlı olarak obezite sorunu ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Size önerim öncelikle bir endokrinoloji uzmanı tarafından muayene edilmeniz. Yapılacak tetkikler sonrası doktorunuz olası sebepler hakkında sizi bilgilendirecektir. Sonraki aşamada ise bir diyetisyen danışmanlığında düzenli beslenme programına geçmenizi öneririm.

Haberin Devamı

Su kabarcığı varmış

İki gün önce genital bölgemde önce su kabarcığı şeklinde, ağrılı ve kızarık bir yapıya rastladım. Kaşırken patladı ve o bölge kabuklandı. Sizce bu ne olabilir? Bir de ne yapmamı önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgelerde meydana gelen deri lezyonları cinsel hastalıklar ile ilişkili olabilirler. Bu lezyonların tanısı muayene edilmeden konulamaz. Size önerim bir cildiye uzmanına başvurmanız olacak. Bu tür durumlarda muayene olmadan ilaç kullanmanın var olan lezyonları büyütüp artırabileceğini unutmayın.

Ne zaman korumaya başlar?

29 yaşındayım. Korunmak amacıyla üç aylık iğne yaptırdım. İğne yapıldıktan kaç gün sonra ilişkiye girilebilir?

CEVAP

Sevgili okurum, 3 aylık iğneler doğru uygulandığında yüzde 99 etkilidir. Uygun zamanda yapıldığı takdirde koruyuculuğu hemen başlar. İlk aylarda ara kanamalar ve lekelenmeler yapabileceği unutulmamalıdır.

Kistler kızıma zarar verir mi?

14 yaşında kızım var. 1.5 yıl önce adet görmeye başladı ve 2 ay önce yumurtalıklarında sancı oldu, doktora götürdük. Sağ over’de 56.30 mm boyutlu 2 tane hemorajik kist olduğunu söyledi. İlaç verdiler ve 2 ay kullanmasını söylediler. Sizce ne yapmamız lazım? Tehlikeli mi, kızıma zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda ve kız çocuklarında bazı dönemlerde hemorajik kist denilen kistler görülebilir. Bunlar genellikle yumurtlama döneminde meydana gelirler. Yumurtalarda bulunan kistlerin içine kanama yaparak meydana gelirler. Genellikle bu kanama bir süre sonra kendini sınırlar ve zamanla vücut tarafından emilerek kaybolurlar. Çoğu zaman iyi huyludurlar. Bazı durumlarda ise bu kistler büyüyerek patlamaya yol açabilirler. Bu kistlerin yakından takip edilmeleri önerilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder