Dr. Ali Gürsoy Nöbet sıklığına göre planlama yapılır
HABERİ PAYLAŞ

Nöbet sıklığına göre planlama yapılır

Epilepsi hastalığı hamile kalmaya engel değil. Ancak bu dönemde hem nörolog hem de jinekoloğunuz sizi birlikte takip etmeli. Nöbet sıklığınız göz önüne alınarak planlama yapılır, ilaçlarınız belirlenir ve kontrolleri aksatmamanız gerekir.

Rahim alınsın istemiyorum

42 yaşında, bekar kadınım. Yapılan muayene ve tetkiklerde 11 santim miyom olduğu tespit edildi. İlaç tedavisi gördüm. Doktora gittim, miyomun 14 santim çapında olduğu söylendi. Ancak riskli olup olmadığı anlaşılamadı. Yaptığı basınç haricinde kanama ya da adet düzensizliği yok. Evlenmediğim için rahmimin alınmasını istemiyorum. Acaba bunun kansere dönüşme ihtimali var mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar genellikle iyi huylu kitleler olup çok nadiren kanserleşebilirler. Miyomların kötü huylu olup olmadıkları ne yazık ki sadece ameliyat sonrası patoloji tarafından kesin olarak söylenebilmektedir. Sizin de miyomunuz büyüme eğiliminde ve artık rahatsız edici boyuta ulaşmış. Çocuk arzusu olan kadınlarda miyomun daha fazla büyümeden çıkarılması önerilir. Böylece rahim korunarak olası bir gebelik için şans tanınır.

Bebeğe zarar verir mi?

28 yaşında, 5 yıllık evli kadınım. Epilepsi hastasıyım, şu anda bebek düşünüyoruz. Sabah ve akşam ilaç kullanıyorum. Daha azını kullandığım zaman nöbet geçiriyorum. Bu durumda hamile kalmam bebeğe zarar verir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, epilepsi hastası olmanız gebeliğe engel bir durum değil. Ama bu sürecin nöroloji uzmanı ve jinekoloğunuz tarafından yakın takip edilmesi gerekir. Hamilelik esnasında epilepsi ilaçlarından sadece birkaçını kullanabilirsiniz. Doktorunuz yapacağı muayenede nöbet sıklığınızı gözlemleyerek bu konuda planlama yapacaktır. Ayrıca bebeğinizin olabilecek riskler açısından da yakından takip edilmesi gerekir. Umarım sorunsuz bir hamilelik süreci geçirirsiniz, geçmiş olsun.

Lekelenme oluyor

28 günde bir adet görüyorum. Ancak son 5 aydır iki adet dönemi arasında lekelenme oluyor. Bunu ilk önceleri dert etmiyordum ama şimdi merak ediyorum. Bu bir hastalık mı? Doktora gitmem gerekiyor mu?

CEVAP

Sevgili okurum, kadınlarda yumurtlama dönemi öncesinde bazı hormonlarda oluşan düşüşlere bağlı çok az miktarda kanama oluşabilir. Yumurtlama sonrası bu hormonlar tekrar artış gösterdikleri için hastaların bu kanaması ilerlemeden biter. Sizin de tarifiniz bu kanamaya benziyor. Fakat zamanla bu kanamanız artar ve sizi rahatsız edecek durumda olursa doktorunuza başvurmaktan çekinmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder