Dr. Ali Gürsoy Önce enfeksiyon ortadan kaldırılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Önce enfeksiyon ortadan kaldırılmalı

Enfeksiyonlar ve rahim ağzındaki yaralar gebeliğe engel olabiliyor ve hamilelik oluşsa bile devamında sorun yaşanabiliyor. Önce doktorunuza başvurun, yara ve enfeksiyon uygun ilaçlarla tedavi edilsin, ardından çocuk sahibi olmak için plan yapın.

Yumurta rezervim çok azalmış

36 yaşında, 4 yıllık evli kadınım. 1,5 yıldır çocuk istiyoruz ama olmuyor. Tüm tetkikler yapıldı. Tüplerde ve rahimde bir problem yok. Yumurta rezervimin çok çok azaldığı belirlendi. Eşimde de spermde sorun varmış. Normal yollarla gebe kalamayacağım söylendi. Tüp bebek süreci ve olumsuz sonuçlanması beni korkutuyor. Ne yapmalıyım? Ne olur bana yardımcı olun.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, hem sizin hem eşinizin bulgularına bakılırsa normal yoldan gebelik ihtimali düşük gözüküyor. Böyle durumlarda yardımcı üreme tetkiklerinden faydalanmak gerekebilir. Bu konuda uzman bir kadın hastalıkları ve doğum doktoru ile görüşün. Doktorunuz olası riskleri ve başarı oranını anlatsın. Siz bu bilgilere göre daha fazla vakit kaybetmeden tedavinize başlayın. Zamanla yumurta rezervinin daha da azalmaması için acele etmeniz iyi olur.

10 aydır korunmuyoruz

Dört yıllık evli kadınım. On aydır korunmuyoruz ama çocuğumuz olmuyor. Doktorlar enfeksiyon ve rahimde de yara olduğunu söylediler. Acaba bu yüzden mi çocuğum olmuyor?

CEVAP

Sevgili okurum, olası enfeksiyonlar ve rahim ağzında bulunan yaralar gebeliğe engel olmanın yanı sıra gebelik oluşsa bile devamına engel olabilirler. Bu nedenle bunların tedavisi sonrası gebelik planlanması gerekir.

Rahim ağzındaki yara için pap smear testi yapılması gerekir. Bunun yanı sıra enfeksiyonun da uygun ilaç tedavisi ile düzeltilmesi gerekir. Tüm bu tedavi süreçleri devam ederken gebelik için şimdiden folik asit desteği kullanmayı ihmal etmeyin.

Çocuğum yok, sorun olur mu?

Düzensiz kanama ve karın ağrısı için doktora gittim. Miyomum varmış ve birkaç taneymiş. Ameliyat olmamı söylediler. Daha çocuk doğurmadım, ameliyat sonrası sorun olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, miyomlar rahim düz kas dokusundan kaynaklanan, genellikle iyi huylu kitlelerdir. Kanama, adet düzensizliği, ilişki esnasında ağrı, halsizlik ve çocuk sahibi olamama gibi birçok soruna yol açabilirler.

Haberin Devamı

Miyomların tedavisi bulundukları yere ve boyutlarına göre değişiklik gösterir. Eğer ameliyat gerekliyse, doktorunuz ameliyatınız esnasında rahim korunacak şekilde miyomları alacaktır. Böylece ilerleyen yıllarda gebelik ile ilgili sorun yaşamanızı beklemiyoruz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder