Dr. Ali Gürsoy Prolaktin yüksekse sebebi bulunmalı
HABERİ PAYLAŞ

Prolaktin yüksekse sebebi bulunmalı

Süt hormonu prolaktinin süt üretimi ve salgılanmasının yanı sıra adet düzenleyici etkisi var. Yüksekse nedeni araştırılmalı. Bazen beyindeki hipofiz bölgesi kisti de prolaktini yükseltir.

Prolaktin çok yüksekmiş

29 yaşındayım. Kan tahlilinde prolaktin değerim 470 çıktı. Doktor “Çok yüksek” dedi ve benden MR çektirmemi istedi. Baş ağrılarım da var. Acaba kötü bir durum mu? Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, halk arasında süt hormonu olarak da bilinen prolaktin vücutta birçok görevi olan bir hormondur. Kadınlarda süt üretimi ve süt salgılanmasının yanı sıra adetleri düzenleyici etkisi bulunur. Prolaktin eğer beklenenden yüksek saptanırsa buna neyin neden olduğuna dair ileri araştırma yapılması gerekir. Sizin durumunuzda beyinde bulunan hipofiz bölgesinin MR ile görüntülenmesi gerekir. Zaman kaybetmeden bu filmi çektirmenizi öneririm. Hipofiz bölgesindeki bir kitleye bağlı prolaktin seviyeniz bu kadar artmış olabilir. Görüntüleme yönteminin sonucuna göre medikal ya da cerrahi tedavi planlanacaktır.

Haberin Devamı

İki kez düşük yaptım bebek istiyorum

38 yaşındayım. Hipotiroidi hastasıyım. Aralık’ta 3 haftalık bebeğimi düşürdüm. Doktor bana progesteron verdi. Hamile kalmak için bir adet dönemi geçirmemin yeterli olacağını söyledi. Doktorun bütün söylediklerine uydum ve sonra yeniden hamile olduğumu öğrendim. Ama yine düşük yaptım. Moralimiz çok bozuk. Kilo sorunum ve adet düzensizliğim var. Biz ne yapacağız? Acaba bunlar da etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okurum, bu durumda yeni bir gebelik öncesi düşüklere neden olabilecek sebeplerin araştırılması gerekir. İstenmeyen bu düşüklere en sık genetik hastalıkların, rahim yapısının bozukluğunun ve pıhtılaşma bozukluklarının neden olduğunu biliyoruz. Yeni bir gebelik planı öncesi doktorunuzun önerileri doğrultusunda genetik testlerinizi yaptırmanızı, ilaçlı rahim filmi denilen histerosalpingografi çektirmenizi ve trombofili paneli olarak bilinen pıhtılaşma testlerini yaptırmanızı öneririm. Sonuçlara göre doktorunuz yardımcı olacaktır.

Sivilce gibi bir şey çıkıyor

33 yaşındayım. Cinsel organımın dış kısmında, sivilceye benzeyen ve aşırı kaşıntıya neden olan kabarcıklar çıkmaya başladı. Geçer diye doktora da gitmedim. Bana ne önerirsiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, bahsettiğiniz tanıma uyan onlarca sebep olabilir. Döküntü, lezyon ve kitle olan durumlarda muayene etmeden tanı koymak yanlış olur. Yanlış tanıya bağlı verilecek tedavi ile iyileşme yerine bulgularda artış bile olabilir. Bir kadın doğum uzmanından randevu alarak muayene olmanızı öneririm. Bu hastalığınız cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlık da olabilir. Bu nedenle vakit kaybetmeden muayene olmayı ihmal etmeyiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder