Dr. Ali Gürsoy Siğiller tedavi edilse de yeniden çıkabilirler
HABERİ PAYLAŞ

Siğiller tedavi edilse de yeniden çıkabilirler

Genital bölgede oluşan siğiller HPV virüsünden kaynaklanıyor. Siğil oluşturan tipler kansere neden olmuyor. Ancak bu siğiller ne şekilde tedavi edilirse edilsin tekrarlayabiliyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak ilk yapılması gereken.

Siğiller nasıl tedavi ediliyor?

Genital bölgemde yaralar çıktı. Doktora gittim, “bunlar siğil” dedi. Tedavisi için ne yapmam gerekir, yol gösterir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede siğiller HPV virüsü kaynaklıdırlar. HPV virüsleri genel olarak ikiye ayrılırlar. Kadınlarda siğil oluşturan bu tipler kansere yol açmazlar. Oluşan bu siğiller zamanla artarlar. Bu siğillerin bir an önce tedavi edilmeleri gerekir.

Haberin Devamı

Genital siğillerin tedavi şekli; yerlerine, sayılarına ve boyutlarına göre değişkenlik gösterir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ve dondurma tedavileri uygulanabilir. Fakat hangi tedavi yapılırsa yapılsın, tekrarlama ihtimalleri yüksektir. Bu nedenle hastanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici takviyeleri de tedaviye eklemek gereklidir.

İlaçtan sonra kaşıntı başladı

Son günlerde idrarımı yaparken kaşınma olduğu için antibiyotik kullanıyorum. İlaçtan sonra akıntı şikayetim başladı. Bununla ilişkisi var mıdır?

CEVAP

Sevgili okurum idrar yolu enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotik tedavileri sonrası kadınlarda vajinal flora değişkenlik gösterebiliyor. Buna bağlı olarak da vajinal mantar yani kandidiyazis olguları ile sık karşılaşıyoruz. Muhtemelen sizde de buna benzer bir durum oluştu. Kadın hastalıkları ve doğum doktorunuza başvurarak bu konuda medikal destek alabilirsiniz.

Erken menopoza girdim, geri dönüş olur mu?

32 yaşında kadınım. Aşırı stresten dolayı yaklaşık 1 yıl önce erken menopoza girdim. Kimi doktor “Hormonların tekrar dönebilir” diyor. Şu anda ilaç kullanıyorum, adet görüyorum. Gerçekten geri dönüş söz konusu mu? Bir doktor da “Artık hiçbir şey olmaz” dedi. Ne olur bana yol gösterin.

CEVAP

Sevgili okurum, erken menopoz vakaları ile ne yazık ki daha sık karşılaşmaya başladık. Genetik ve yapısal olabildiği gibi çevresel faktörlere bağlı da gelişen bu durumda tedavi seçeneklerimiz ne yazık ki yok denecek kadar az. Kadında yumurta rezervi sonradan artırılamıyor. Bazı tedavi seçenekleri ile kısmı olarak biraz düzelme sağlansa bile bunlar kesin tedavi yöntemleri değillerdir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder