Dr. Ali Gürsoy Şikayetlerin 3 ay içinde gerilemesi beklenir
HABERİ PAYLAŞ

Şikayetlerin 3 ay içinde gerilemesi beklenir

Kadını gebelikten koruyan spiral takıldıktan sonra adet düzensizliği ve ara kanama olabiliyor. Bu sorunların 3 ay içinde azalarak geçmesi beklenir. Şikayetler geçmezse spiralin çıkarılması düşünülebilir.

Spiralden mi kaynaklanıyor?

34 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Geçen ay spiral takıldı. Hayatım altüst oldu. Adet düzenim bozuldu, kasıklarımda ve belimde ağrı var. Acaba bunlar spiralden mi kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim içi araçlar yani spiraller takılmaları sonraları adet düzensizlikleri ve ara kanama yapabilirler. İlk 3 ay izlenen bu sorunların zamanla azalarak geçmesini bekleriz. Eğer kanama miktarınız çok artarsa ve ara kanamalarınız düzelmezse rahim içi aracın çıkarılması düşünülebilir.

Haberin Devamı

Bakırlı spiral ile kanama sorunu yaşanan kadınlara hormonlu spiral takılması düşünülebilir. Muayenehane şartlarında anesteziye gerek kalmadan rahim içi araçlar çıkarılabilir. Rahim içi aracın ucunda bulunan ip yardımıyla kolaylıkla çıkartılabilirler.

Mantardan yana dertliyim

27 yaşındayım, mantardan yana dertliyim. Ben sık sık mantar olurdum. Şimdi de başladı. Acaba bunun kesin tedavisi yok mu?

CEVAP

Sevgili okurum, akıntıdan alınan numuneden mantar için özel inceleme yapılır. Bu test sonucunda var olan sorunu hangi ilacın çözebileceği belli olacaktır. Bazen uzun süreli tedavi uyguladığımız bu durumlarda kişi beslenmesine de dikkat etmelidir. Aşırı şeker tüketen kişilerde geçmeyen mantar enfeksiyonları olduğunu biliyoruz. Bu yüzden beslenmenize de dikkat etmenizi öneririm.

Bebeğimi emzireyim mi?

Normal doğum yapalı 1.5 ay oldu. Korunmasız ilişki yaşadım. Yarım saat sonra ertesi gün hapı kullandım. “Bebeğini emzirme dediler.” Ne yapmalıyım? Size danışmak istedim.

CEVAP

Sevgili okurum, son yıllarda sıkça kullanılmaya başlanan ertesi gün hapları anne sütüne geçmektedir ve bebeklerdeki etkisi üzerine çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle ertesi gün hapı alımından sonraki 1 hafta boyunca annenin bebeğini emzirmesi önerilmez. Bu süre boyunca annenin sütünü sağıp atması uygun olacaktır.

Anne olmamı engeller mi?

26 yaşınday kızım. Son 3 aydır adetlerim düzensiz. Bunun sebepleri nelerdir? Hemen bir doktora mı başvurmalıyım? Bu düzensizlik ileride çocuğum olmasını etkiler mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizliğine sebep olan durumun araştırılarak saptanması gerekir. Bazen hormon düzensizliğinden kaynaklanabilen bu durum bazen de over kisti, myom gibi nedenlere bağlı gözükebilir. Yapılacak ultrasonografik değerlendirme ve laboratuvar tetkikleri sonrası tedaviniz planlanacaktır. Gebelik planlıyorsanız öncesinde adet döngülerinizi düzene sokmanızı öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder