Dr. Ali Gürsoy Tedavi edilse bile tekrarlama görülebilir
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi edilse bile tekrarlama görülebilir

HPV isimli virüsten kaynaklanan siğiller zamanla çoğalabilir. Bu nedenle bir an önce tedavi edilmeleri gerekir. Cerrahi olarak çıkarılabilir, dondurulup yakılabilir. Ama hangi tedavi uygulanırsa uygulansın, siğillerin tekrarlama ihtimali yüksek.

Adet görmüyorum, neden?

19 yaşında kızım. Sorunum adetim düzensizliği. Dört, beş ay arayla adet oluyorum. Daha önce hiç kadın doğum uzmanına gitmedim. “Bugün, yarın olurum” düşüncesiyle muayene olmadım. İleride sorunlarım olur mu? Adet görememem çocuğumun olmayacağının belirtisi mi?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, sizin yaşınızdaki kadınların her ay düzenli adet görmesi beklenir. Dört ya da beş ayda bir adet görmek normal olmayıp detaylıca araştırılması gerekir. Bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurup hormon seviyelerinizi kontrol ettirmenizi öneririm. Ayrıca doktorunuz yapacağı ultrasonografik değerlendirme ile rahim ve yumurtalıklarınızı kontrol edecektir. Olası bir yumurtlama sorunu varsa ileride gebelik açısından sorun yaşamamanız için tedaviniz doktor tarafından planlanır. Geç kalmadan doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Siğiller geçer mi?

Üç yıllık evliyim. Vajinamın içinde siğiller çıktı. Bunlar kendi kendine geçer mi?

CEVAP

Sevgili okurum, genital bölgede HPV isimli virüs kaynaklı oluşan siğiller zamanla artarak rahatsızlık yaratırlar. Bu siğillerin bir an önce tedavi edilmeleri gerekir. Kendiliğinden iyileşme ihtimali çok zayıf olan genital siğillerin tedavisi değişkenlik gösterir. Bu siğillere cerrahi olarak çıkarma, yakma ya da dondurma tedavileri uygulanabilir. Fakat hangi tedavi yapılırsa yapılsın, tekrarlama ihtimallerinin yüksek olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle hastanın bağışıklık sistemini kuvvetlendirici takviyeleri de tedaviye eklemek gereklidir.

İkinci kez anne olmayı istiyorum

32 yaşındayım. Son zamanlarda adetlerim ağrılı oluyor. İkinci kez anne olmayı düşünüyorum. Böyle bir durumda çocuk sahibi olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, ağrılı adet görmenizin birçok sebebi olabilir. Yapılacak değerlendirme ile genital organlarınıza bakılmalı. Rahim, yumurtalıklar ve vajinada olabilecek patolojiler ağrılı adet görmenizin sebebi olabilir. Bazen oluşan kistler ya da miyomlar aynı zamanda gebe kalmanıza engel olabilirler. Bu nedenle bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanından destek almanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder