Dr. Ali Gürsoy Tedavi gecikirse mantar kronikleşebilir
HABERİ PAYLAŞ

Tedavi gecikirse mantar kronikleşebilir

Vajinal mantar enfeksiyonu kadınların sıkça başına geliyor. Doğru ve zamanında tedavi edilmesi çok önemli. Eğer gecikirseniz yayılarak kaşıntı ve kızarıklık yapıyor. En önemlisi de kronikleşiyor ve iyileşmeniz çok daha zorlaşıyor.

Her yöntemi deniyoruz

Ben 25, eşim 30 yaşında. Üç yıllık evliyiz ve bebek sahibi olmak istiyoruz. Yedi aydır korunmadığımız halde olmuyor. Doktora gittim, ultrasona girdim, normal çıktı. Eşim test yaptırdı, sorun yok. Doktorum bana ovulasyon oluşturucu ilaç verdi. Kullandım, şimdi bekliyoruz. Her türlü yöntemi deniyoruz, olmuyor, neden?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk isteğiniz için böyle endişeli olmanız normal ama bu kadar endişeli olmanız için daha çok erken. 35 yaş altı kadınlarda korunmadan, yumurtlama dönemlerinde düzenli ilişki ile 1 sene içinde gebelik olma ihtimali yüzde 85 seviyelerindedir. Öncelikle bu sürenin geçmesini beklemelisiniz. Gebelik oluşmadığı takdirde doktorunuzun önerisi ile yardımcı üreme tekniklerinden destek alabilirsiniz. Ovulasyon yani yumurtlama sağlayıcı ilaçlar ile başarı oranınız artacaktır, umarım güzel haberler alırsınız.

Galiba mantar oldum

Vajinal mantar enfeksiyonu belirtileri yaşıyorum. Yaşadığım yerde en erken 1 aylık süre içinde hiçbir doktor randevusu alamam. Tedavim geciktiği takdirde farklı bir sorununa sebep olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, vajinal mantar enfeksiyonları doğru ve zamanında tedavi edilmedikleri takdirde genital bölgenin etrafına yayılarak bu bölgelerde kaşıntı ve kızarıklık yaratabilirler. Gecikilen durumlarda durum kronikleşir ve tam olarak iyileşmenin zorlaştığı bir durum oluşur. Sağlığınız açısından mümkün olan en kısa sürede tedavi olmanızı öneririm.

Acaba risk taşıyor muyum?

31 yaşındayım. Bugüne kadar hiç jinekoloğa gitmedim. Adetlerim son derece düzenli. Ablamı çok genç yaşta rahim kanserinden kaybettik. Acaba ben de bu riski taşıyor muyum? Hangi testleri yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, başınız sağ olsun. Rahim kanseri, en sık karın ve kasık bölgesinde ağrı ve vajinal kanama ile bulgu verir. Her kadının senelik rutin jinekolojik muayenesini yaptırması gereklidir. Yapılacak ultrasonografik görüntüleme ile rahim ve rahim iç duvarı kontrol edilir. Şüpheli durumlarda rahim biyopsisi almak gerebilir. Sizin de genetik risklerden dolayı düzenli kontrollerinizi yaptırmanızı öneririm. Unutmayın, erken tanı hayat kurtarır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder