Dr. Ali Gürsoy Tedavinin başarısı için ilaçla birlikte yaşam tarzı değişikliği yapılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Tedavinin başarısı için ilaçla birlikte yaşam tarzı değişikliği yapılmalı

Polikistik over sendromu pek çok sorunun bir arada olabildiği hormonal düzensizlik. Altta yatan neden insülin direnci mi diye testler yapılmalı. Tedavinin başarısı için ilacınızı kullanırken gerekli yaşam tarzı değişikliklerini de yapmalısınız.

İlaçlar şişkinlik yapıyor

Adet düzensizliği yaşıyorum ve anne olamıyorum. Altı aydır adet görmedim. Polikistik over sendromum var. Hangi doktora gitsem ilaç verip yolluyorlar. O ilaçlar şişkinlik ve kıllanma yapıyor. Ne olur yardım edin.

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu beraberinde birçok sorunu barındırabilen bir hormonal düzensizlik durumudur. Vücudunuzda üretilen hormonların ve vücutta bulunan vitamin, minerallerin değerlendirilmesi gerekir. Adet düzeninizi sağlamanın yanı sıra insülin direnciniz varsa bu durum tespit edilmelidir. Tüm bu değerlendirmelerin sonrasında uygun tedavi planlanır. Polikistik over sendromunda ilaç tedavisi ile birlikte yaşam tarzı değişiklikleri ile çok daha başarılı sonuçlar elde etmek mümkündür.

Haberin Devamı

Hapı bırakalı 1 ay oldu

Dört yıldır doğum kontrol hapıyla korunuyordum. Bir ay önce hap kullanmayı bıraktım. Ne zaman hamile kalabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol hapını bıraktıktan sonraki ay içinde doğurganlık geri dönmeye başlar. Ama bu süre 3-4 aya kadar uzayabilir. İdeal olarak doğum kontrol haplarını bıraktıktan sonra gebelik için 2-3 defa adet görülmesi önerilir. Gebelik planlarının 3 ay öncesinden folik asit desteğine başlanılması gerektiğini unutmayın. Böylece bebeğinizin beyin omurilik gelişiminin daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

Tüp bebekle hamile kalır mıyım?

30 yaşındayım. Eşimin sperm testinde sadece 1-2 hareketli, 1-2 hareketsiz sperm gözlendi. Bir oğlum var. İkinci çocuk istediğimiz halde olmuyor. Normal yollarla hamile kalamıyorsam acaba tüp bebekle gebelik elde edilebilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, sperm ile ilgili bozukluklarda öncelikle bu durumun nedenine yönelik bir değerlendirme yapılmalıdır. Geçirilmiş enfeksiyonlara ya da kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak sperm sayısı azlığı izlenebilir. Üroloji doktoru tarafından yapılacak detaylı araştırma tamamlandıktan sonra sperm sayısı ile ilgili sorunlar devam ediyorsa yardımcı üreme tedavilerinden destek alınabilir. Erkekte sperm azlığı ya da hareket azlığı durumlarında uygun sperm bulunabilirse tüp bebek tedavileri ile başarılı sonuçlar alabilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder