Dr. Ali Gürsoy Tek yumurta ile anne olabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Tek yumurta ile anne olabilirsiniz

Tümör ya da başka nedenle kadının bir yumurtalığı alınabilir. Tek yumurta çalışıyorsa annelik mümkün. Yumurtalık rezervinize baktırın, hormon testlerinizi yaptırın, durumunuzu öğrenin.

Tek yumurtalığım var

32 yaşındayım. Bekarken over tümörü ameliyatı oldum. Sol yumurtalığım alındı. İki yıldır bebek istiyoruz ama olmuyor. Her ay hamile kalmayı bekliyorum. Tek yumurtalıklı olmak gebe kalmamı etkiler mi?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Kadınlarda bulunan iki adet yumurtalık menopoza kadar olan süreçte her ay döllenmeye hazır bir yumurtanın oluşmasını sağlarlar. Tümör ya da başka bir nedenle bir yumurtalığın alınması gereken durumlarda geride kalan tek yumurta kadınlarda üreme fonksiyonunu devam ettirir. Sizin şikayetiniz için öncelikle hormon seviyelerinizi ve over rezervinizi gösterecek tetkikleri yaptırmanızı öneririm. Bu testler ile tek olan yumurtalığınızın nasıl çalıştığı ve kapasitesi saptanabilecektir.

Haberin Devamı

Spiral takıldı

54 yaşındayım, menopoza giremedim. Kanamalarım çok yoğun diye hormonlu spiral takıldı. 40 gün oldu, leke şeklinde kanama var. Acaba her şey yolunda mı?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoz yaşı her kadında farklıdır. Kanama için rahim ve yumurtalıklar değerlendirilmeli. Kanamaya yol açacak polip ya da kalınlaşma varsa rahim içinden biyopsi alınması gerekir. Şüpheli bir durum yoksa hormonlu spiral denenebilir. Spiralin kanamayı azaltıcı etkisi genellikle 3 ay civarında başlar. Şikayetler artarsa doktorunuza başvurun.

Myomun etkisi olabilir mi?

30 yaşındayım ve 20 gün önce düşük yaptım. 3 adet 3-3.5 santim miyom varmış. Bunun düşüğe ne kadar etkisi olmuştur?

CEVAP

Sevgili okurum, rahim içine doğru büyüyen miyomlar gebelik kesesinin oluştuğu bölgede bulunduklarından düşüğe neden olabilirler. Miyomlar rahimden köken alan kitlelerdir. Bulundukları yere, boyutlarına ve sayılarına göre değerlendirilip gerekiyorsa ameliyat düşünülebilir. Yeni gebelik planlaması öncesi doktorunuzla bunu konuşun.

Çikolata kisti nasıl tedavi edilir?

29 yaşındayım, doktora gittim, ultrasona girdim ve sol over’de 5.30 santimlik çikolata kisti tespit edildi. Bir ay sonra kontrole çağırıldım. Acaba nasıl tedavi edilir? Henüz evlenmedim. İlaç tedavisi uygun olur mu?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kisti olarak bilinen endometriomalar kasık ağrısı, ağrılı adet görme ve çocuk sahibi olamama gibi sorunlar ile kendilerini gösterebilirler. Tedavide medikal ya da cerrahi tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Tedavi seçeneği kişinin şikayetlerine, yaşına, kistin boyutuna ve gebelik arzusuna göre şekillenir. Doktorunuz gelecek ayki kontrol sonrası kistin boyutuna göre tedavinizi başlatacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder