Dr. Ali Gürsoy Tekrarlamaması için ilaç tedavisi veriliyor
HABERİ PAYLAŞ

Tekrarlamaması için ilaç tedavisi veriliyor

Çikolata kistleri bazen kadının gebe kalmasını zorlaştırıyor ya da ameliyat edilse de tekrarlama ihtimali bulunuyor. Bu kistlere endometriozis adlı hastalık neden oluyor. Kistlerin yeniden oluşmaması için kadına ilaç tedavisi vermek gerekebiliyor.

Kist tekrarlayabilirmiş

32 yaşındayım, bir çocuk annesiyim. İlk doğumum sezaryen ile oldu. 11 Haziran’da çikolata kisti nedeniyle ameliyat oldum. Beş santimlik kist cerrahi olarak alındı. Bana bu hastalığın tekrarlayabileceği söylendi. İkinci kez hamile kalmak istiyorum. Ameliyattan sonra bir tedavi gerekiyor mu? Tedavi gerekmiyorsa hamile kalabilir miyim?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Çikolata kistleri ne yazık ki tekrarlama eğilimindedirler. Altta yatan endometriozis nedeniyle tekrarlamaması için genellikle medikal tedavi desteği veriliyor. Uygulanacak tedavi kişiye özel planlanmaktadır. Gebelik isteğiniz, yaşınız ve doktorunuzun muayene bilgilerine göre tedaviniz planlanacaktır. Gebelik isteğiniz için sizi muayene etmeden bilgi vermek yanlış olur.

Spiral kilo aldırdı

32 yaşında, 2 çocuk annesiyim. Doktorumun önerisiyle 4 ay önce hormonlu spiral taktırdım. Spiral takıldığından beri karın bölgemde şişlik ve yağlanma fark ediyorum. Bu süre içinde 3 kilo aldım. Spiralin kilo aldırdığı doğru mu? Bana bilgi verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, hormonlu rahim içi araçların kilo alma ya da verme üzerine bilinen yan etkileri yoktur. Vücudunuzda kilo alımına etkisi olabilen tiroid hormon değerlerini kontrol ettirmenizi öneririm. Kanama şikayetiniz yoksa doktorunuzun da görüşünü alarak var olan spiraliniz yerine bakırlı rahim içi araç taktırabilirsiniz.

Korunmuyoruz ama gebe kalamadım

27 yaşında, 9 aylık evli kadınım. Adetlerim genç kızlığımda da hep düzensizdi ve çok sancılı geçerdi. Halen bu problemleri yaşıyorum. Temmuz’da uzman bir doktora gittim ve muayene oldum. Hiçbir problemim olmadığını söyledi. Üç aylık ilaç tedavisi uygulandı ancak şikayetlerim devam ediyor. Sizce bu normal mi? Bir de hiç korunmamamıza rağmen gebelik yaşamadım. Yani bir problem varsa geç kalmak istemiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik istemi için yaşınız genç olduğu için 1 sene korunmasız birliktelik öneriyoruz. Bu süre zarfında gebelik olmadığı takdirde ileri değerlendirme gerekir. Fakat sizin gibi adet düzensizliği olan durumlarda altta yatan olası sebeplerin dikkatlice planlanması gerekir. Olası bir yumurtlama sorunu varsa tedavi ile bu durumun düzeltilmesi gebelik başarınızı artıracaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder