Dr. Ali Gürsoy Tiroidle ilgili sorunlara bakılmalı
HABERİ PAYLAŞ

Tiroidle ilgili sorunlara bakılmalı

Tiroid bezi yeterli çalışmadığında hipotiriodi ortaya çıkar. Bu durum gebe kalmaya engel olurken düşüklere de yol açabilir. Kontrol altına alınmazsa bebeğin gelişimini etkiler. Endokrinoloji uzmanına gidip tiroidle ilgili sorunlarınıza baktırın.

Tiroid hormonu yükseldi

Altı ay arayla 2 kez düşük yaptım. Gerekli tüm testlerim yapıldı, her şey temiz. Ama tiroid hormonu, hamileliklerimden önce 3.5, 4 çıkarken gebeliğimde 9’a yükseldi. Size sorum tiroid bozukluklarının gebeliklere nasıl bir etkisi oluyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, tiroid bezinin yeterli hormon üretimi sağlayamadığı durumlar hipotiroidizm olarak adlandırılır. Hipotiroidizm gebe kalmaya engel olabildiği gibi düşüklere de neden olabiliyor. Ayrıca hipotiroidi varlığı gebelik devam ettiği sürece gebelik ile ilişkili riskleri artırabiliyor ve bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebiliyor.

Size önerim endokrinoloji uzmanına başvurmanız olacak. Endokrinoloji uzmanı tiroid beziyle alakalı tüm testleri yaparak tedavinizi planlayacaktır. Böylece hipotirodizmin yol açabileceği sorunların önüne geçmiş olacaksınız.

Kanama başladı

32 yaşındayım. Aylık korunma iğnesi ile 3 aydır korunuyorum. 3’üncü iğneyi olmadan 2 gün önce ilk defa ara kanama başladı. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, 3 aylık iğneler içerdikleri hormon dolayısıyla yapıldıktan sonraki 3 ay boyunca gebeliği önlerler. Bu iğneler bazı kadınlarda uzun dönem kullanımı takiben regl kanamalarını tamamen kesebilir. Bazı kadınlarda adet döngüsü devam edebilir. Etkinliğinin sonuna geldiğiniz için kanamanız olması muhtemel. Eğer kanama regl kanamasına benzer ise ve gebelik bulgularınız yoksa yeni iğnenizi doktorunuzun onayı ile yaptırabilirsiniz.

Ameliyat mı tüp bebek mi?

28 yaşındayım, 4.2 santim çikolata kistim var. İki yumurtalığımda da birden fazla bulunuyor. Bir yıldır tedavi tedavi görüyorum, gebe kalamadım. Rahim filmim temiz. Ameliyat mı olmalıyım, tüp bebek mi yaptırmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığı ne yazık ki bazı hastalarda gebe kalmaya engel olabiliyor. Her çikolata kistinin ameliyat edilmesi gerekliliği yoktur. Gebe kalmanıza engel olabilecek tüm faktörler araştırılıp eğer gereklilik var ise çikolata kistinizin alınması gerekebilir.

Haberin Devamı

Çok büyük olmayan çikolata kistleri varlığında bazen tüp bebek tedavisi ameliyattan daha başarılı sonuçlar elde edilmesine imkan sağlıyor. Yardımcı üreme teknikleri konusunda uzman bir doktor görüşü alarak tedavinizi planlayabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder