Dr. Ali Gürsoy Yağlı ve baharatlı yemekten uzak durun
HABERİ PAYLAŞ

Yağlı ve baharatlı yemekten uzak durun

Gebeliğin ilk dönemlerinde anne adayı mide bulantılarından şikayetçi oluyor. Beta-hcg denilen hormonun artması kadını zorluyor. Bu dönemde yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durun ve zencefil tüketmeye çalışın.

Mide bulantım çok fazla

29 yaşındayım ve 1 aylık hamileyim. Mide bulantılarım çok oluyor. Doktor “Normaldir” dedi ve ilaç vermedi. Sizce normal mi?

CEVAP

Sevgili okurum, gebeliğiniz hayırlı olsun. Anne olma yolculuğunun ilk dönemlerinde sık karşımıza çıkan bulantı şikayetleri ne yazık ki anne adayının yaşam kalitesini düşürebiliyor. Beta-hcg denilen hormonun kanda artması ile oluşan bu bulantı gebeliğin normal bir süreci olup anneyi rahatsız ettiği takdirde ilaç tedavisi ile baskılanır. Aşırı bulantı şikayeti annenin sıvı alımını ve yemek yemesini azaltır. Bu durumlarda hem anne hem bebek olumsuz etkilenebilir. Bu durumlarda bebeğe zararı olmayan ilaçlar ile bu şikayetleri azaltabiliyoruz. Ayrıca bu dönemlerde yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durarak ve zencefil tüketerek bulantınızı azaltabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bebek istiyorum

24 yaşındayım ve 10 aylık evliyim. Eşim de 26 yaşında. Korunmadığımız halde bebeğimiz olmadı. Eşim acele ettiğimi düşünüyor ama ben bebek istiyorum. Ne yapmalıyım? Bu durumu çok kafama takıyorum. Hangi zamanlarda ilişkiye girsek bebeğimiz olur?

CEVAP

Sevgili okurum, 1 sene boyunca yumurtlama döneminde korunmadan düzenli ilişkiye rağmen gebe kalamadığınız durumlarda araştırma gerekebilir. Özellikle yumurtlama dönemlerinizi takip ederek ve bu tarihlerde ilişkiye girerek başarı şansınızı artırabilirsiniz. Adetleri düzenli olarak 30 gün süren bir kadının yumurtlama dönemi adet kanamasının ilk gününden itibaren hesaplandığında tahmini 16’ncı günde olmaktadır. Tahmini süreçten 3 gün önce başlayarak 1 hafta boyunca gün aşırı ilişkiye girmeniz önerilir. Bu süre zarfında bebeğinizin sağlıklı şekilde gelişmesi için folik asit desteği almayı ihmal etmeyin.

Tek çare tüp bebek mi?

33 yaşındayım, 2 kere dış gebelik geçirdim. Bir doktor bana “Tüp bebekten başka çaren yok” dedi. Üçüncü kez aynı şeyi yaşamak istemiyorum. Bana yol gösterir misiniz?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, doktorunuz size böyle dediyse muhtemelen yapılan tetkiklerinizde normal yollardan gebe kalmaya engel bir durum olduğunu saptamıştır. Baba adayında az sayıda sperm bulunması, anne adayının yumurta rezervinin azalması, tüplerin kapalı olması gibi durumlarda normal yollardan gebelik oluşması çok çok düşük ihtimal olduğundan bu ve benzeri durumlarda tüp bebek kaçınılmaz bir gereksinimdir. Çocuk sahibi olmakta kararlıysanız eşiniz ile konuşarak ve hatta gerekirse psikolojik destek de alarak tekrar tedavi denemenizi öneririm.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder