Dr. Ali Gürsoy Yeni gebelikten önce testlerinizi yaptırın
HABERİ PAYLAŞ

Yeni gebelikten önce testlerinizi yaptırın

Tekrarlayan düşükler sonrası kadına genetik ve pıhtılaşma bozukluğu için testler yapılmalı, rahim filmi çekilmeli. Yeni gebeliği riske atmamak için doktorunuza danışın.

İki kez düşük yaptım

26 yaşındayım. İki kez düşük yaptım. İkisini de 10 haftalıkken kaybettim. Kalp atışları yoktu ve kürtaj oldum. Diğerini evde kanamayla düşürdüm. Doktorlar “Rahmin dar” diyor. Şimdiki doktorum ise “Her şey normal, hamile kalabilirsin” diye konuşuyor. Ama ben korkuyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, tekrarlayan düşükler sonrası hastaların yeni bir gebelik dönemi öncesi gerekli tüm testlerini yaptırmaları doğru olacaktır. Öncelikle doktorunuzun şüphelendiği dar rahim açısından ilaçlı rahim filmi çekilmesini öneririm. Bu histerosalpingografi filmi ile rahim içi boşluğunuz dar olup olmadığını ve septum olup olmadığını kontrol ettirebilirsiniz.

Haberin Devamı

Akıntı ve kaşıntım var

24 yaşında kadınım. Son zamanlarda vajinamdan her zaman gelen sıvının yanında bir de açık sarı renkte, kokusuz, kurumuş jöle kıvamında ufak parçalar geliyor. Ağrım yok, ilişkiye girerken zorlanmıyorum. Ancak bunlar bir hastalık belirtisi olabilir diye korkuyorum. Ara sıra genital bölgemde kaşıntılarım oluyor. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, akıntı ile kendini gösteren kültür örneklemesi yapılarak enfeksiyona neden olan mikrop çeşidi kolaylıkla tanınabilir. Eğer üreme izlenirse yani enfeksiyonu yapan mikrobun tipi belli olursa bu şikayeti geçirmeye yönelik özel tedavi verilebilir.

Doktorunuzun önerdiği ilacı, önerdiği süre boyunca kullanırsanız enfeksiyon kaybolacaktır. Bu arada bazı enfeksiyon tiplerinin karın içinde rahim ve tüplerde yapışıklık vesaire yapabilerek gebe kalmaya engel olabileceğini düşük ihtimal de olsa unutmamak gerekir.

İki kez test yaptım negatif çıktı

27 yaşındayım, evliyim. Daha önce kürtaj yaptırmıştım. Eşimle ilişki sırasında korumadık ve 1 ay 10 gündür adet görmüyorum. 3-4 kez ara kanamalarım oldu. İki kez test yaptırdım. Sonuçlar negatif çıktı. Sizce hamile olma riskim var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik testini idrardan yaptıysanız hatalı sonuç olma ihtimalini unutmamak gerekir. Size önerim bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına muayene olmanız. Doktorunuz yapacağı muayene ile yumurtalıkları ve rahiminizi kontrol edecektir. Adet gecikmenize neden olabilecek sebepleri araştırmanın yanı sıra kanda gebelik testi ile gebelik olasılığını da doğru olarak kontrol edecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder