Dr. Ali Gürsoy Yorgunluk, halsizlik ve adet düzensizliği varsa doktora
HABERİ PAYLAŞ

Yorgunluk, halsizlik ve adet düzensizliği varsa doktora

Demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşayan kadınlarda halsizlik ve yorgunluk gibi şikayetler oluyor. Adet düzensizliklerinin en sık görülen sebeplerinden olan demir eksikliği için doktora başvurun. Doğru tanı sonrası tedaviniz yapılacaktır.

Adetim düzensiz

24 yaşındayım, adetim düzensiz. Yumurtlama olmuyor. Doğum kontrol hapı kullanıyorum. Hapı içmeyince adet görmüyorum. Bu arada kilo alıyorum. Anne olmamam mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okurum, şikayetiniz polikistik over sendromu ile ilişkili gözüküyor. Düzenli yumurtlamama ile kendini gösteren bu durumda en büyük sebep olarak insülin direnci gösterilir. Bahsettiğiniz kilo sorunu muhtemelen ilaca bağlı değil de artmış insülin direnci kaynaklıdır. Bu durumlarda insülin direnci varlığı kontrol edilip eğer varsa hızlıca tedavisine başlamak gerekir. İlaç tedavisinden daha etkili yöntemin ise düzenli spor ve sağlıklı beslenme olduğunu unutmayınız.

Haberin Devamı

Çok sancım oluyor

35 yaşındayım, adet sancısı çekiyorum. Adetimin ilk iki günü ağrı kesici içiyorum. Bazen sancıdan bayılıyorum. Ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, ağrılı adet görme olarak da bilinen dismenore birçok kadının hayatını olumsuz etkiler. Birçok sebebe bağlı görülebilir. Bugüne kadar yapılmış tüm tetkiklerinizi değerlendirip detaylı muayene etmeden tedavi önermek hata olur.

Başka yöntem var mı?

30 yaşında, 3 yıllık evliyim. Çocuk istiyoruz ama olmuyor. İkimiz de doktora gittik. Eşimin sperm sayı ve sperm hareketi azlığı nedeniyle normal yollarda çocuğumuz olmazmış. Başka yöntemler nelerdir?

CEVAP

Sevgili okurum, çocuk sahibi olamayan çiftlerinde sık görülen bir sorunla karşı karşıyasınız. Eşinizin bir üroloji doktoru tarafından değerlendirilmeli. Sperm sayımı ve hareketini artırmaya yönelik araştırmalar ve tedavilerle başarı sağlanamazsa aşılama ya da tüp bebek tedavisi uygulanması gerekebilir.

Kanama nasıl azalır?

45 yaşındayım, 2 çocuk annesiyim. Uzun yıllardır demir eksiğim var. Adetim düzensiz ve yoğun kanamam oluyor. Bu adet kanamalarını azaltmak için ne yapabilirim?

CEVAP

Sevgili okurum, adet düzensizlikleri kadınlarda demir eksikliğinin en sık sebeplerindendir. Demir eksikliğine bağlı oluşan anemi yani kansızlık kendini halsizlik ve yorgunluk şikayetleri ile gösterir. Tedavi için öncelikle sebep olan durumların düzeltilmesi gerekir. Adet düzensizliğinize neden olabilecek kist, miyom ve hormonal düzensizlik gibi durumların araştırılması gerekir. Tanıyı takiben verilecek tedavi ile şikayetleriniz hızlıca düzelecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder