Dr. Ali Gürsoy Yumurta rezervi azalmışsa gebelik için yardım gerekebilir
HABERİ PAYLAŞ

Yumurta rezervi azalmışsa gebelik için yardım gerekebilir

Kadının yumurtalık rezervinin azalması gebe kalma ihtimalini zayıflatabilir. Böyle durumlarda yardımcı üreme yöntemlerine başvurmak gerekebilir. Ayrıca denemenin bir kez başarısız olması yeni tedaviyi engellemez.

Hormon bozukluğu olabilir mi?

17 yaşında kızım. İki yıl önce adet görmeye başladım ama adetlerim düzene girmedi. Bazen 2 ayda bir, bazen de 3 ayda bir adet oluyorum. Bir de memelerim çok küçük. Bunlar normal midir? Yoksa bende hormon bozukluğu mu var?

CEVAP

Sevgili okurum, ergenlik gelişim aşamalarında biraz gecikme gözüküyor. Bu durumlarda anatomik gelişiminizin ve hormon seviyelerinizin kontrol edilmesi gerekir. Size önerim ailenizle birlikte bir çocuk hastaları uzmanına ve gerekirse bir kadın hastalıkları uzmanına danışmanız olacak. Ergenlik dönemi gelişiminde oluşan gecikmeler bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Böylece ileride yaşanabilecek sorunlara yol açmadan gerekli tedavi başlanabilir.

Haberin Devamı

Yumurta sayısı yaşıma göre azmış

31 yaşındayım, 6 yıldır evliyim. Sorunum bebeğimin olmaması. Daha önce kist ameliyatı oldum ve doktorum yumurtalıkların az çalıştığını ve yumurta sayısının yaşıma göre az olduğunu söyledi. Konu ile ilgili olarak ne yapabilirim? Daha önce de bir tüp bebek denemem oldu ancak olumlu sonuç alamadım. Tavsiyeleriniz nelerdir?

CEVAP

Sevgili okurum, tetkiklerde yumurta rezervinizin azalmış olması gebelik ihtimalini azaltan en önemli faktörlerden biridir. Böyle durumlarda yardımcı üreme tetkiklerinden faydalanıyoruz. Tüp bebek tedavisinde başarısızlık oluşması yeni bir denemede tekrar başarısızlık ile karşılaşacağınız anlamına gelmez. Doktorunuz ile birlikte karar vererek yeni tedavi denemesi yapılabilir.

Korunmuyoruz, anne olur muyum?

31 yaşında, 8 aylık evli kadınım. Bebek istediğimiz için 7 ay boyunca hiç korunmadık ama çocuğumuz olmadı. Ben anne olabilir miyim?

CEVAP

Sevgili okurum, gebe kalabilmek için yumurtlama döneminizi takip ederek bu dönemlerde ilişkiye girmek başarı şansınızı artıracaktır. Yumurtlama dönemlerinde korunmadan düzenli ilişki ile bir kadının gebe kalma ihtimali ilk 6 ayda yüzde 50-60 oranındayken, 1 yılın sonunda bu oran yüzde 85’e kadar yükselir. Eğer bir sene sonunda gebe kalamazsanız hem sizin hem eşinizin muayene olmasını öneririm. Bu arada bebek sahibi olmak isteyen herkese önerdiğimiz gibi folik asit desteğini unutmayın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder