Dr. Ali Gürsoy Yumurta rezerviniz azalmışsa tedbir alabilirsiniz
HABERİ PAYLAŞ

Yumurta rezerviniz azalmışsa tedbir alabilirsiniz

Şimdilik anne olmayı düşünmüyorsanız ama yumurta rezerviniz azalmışsa gelecekte gebe kalma ihtimalinizi korumak için yumurtalarınızı dondurabilirsiniz. Yumurtalar istediğinizde spermle birleştirilip rahminize yerleştirilir.

Yumurta nasıl dondurulur?

Doktorum yaptığı kontrolde yumurta rezervimin azaldığını söyledi. Yumurtalarımı dondurabilirmişim. Bu işlem hakkında verir misiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, yumurta dondurma işlemi kadınların gelecekte hamile kalabilme ihtimallerini korumak için uygulanan bir yöntemdir. Yumurtalıklarınızdan toplanan yumurtalar döllenmeden dondurulur ve daha sonra kullanılmak üzere saklanır.

Haberin Devamı

Dondurulmuş bir yumurta çözülebilir, laboratuvarda sperm ile birleştirilebilir ve rahiminize yerleştirilebilir. Yumurta toplama işleminin yapılma yöntemi kişiden kişiye değişmektedir. Detaylı bilgi için yardımcı üreme teknikleri konusunda deneyimli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışabilirsiniz.

Adet görmedim

27 yaşındayım. Üç ay önce bebeğimi aldırdım. Kürtajdan bu yana adet görmedim ve eşimle beraber olurken küçük küçük et parçaları düşürdüm. Bunların nedeni ne olabilir? Yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okurum, kürtaj yani tahliye işlemleri sonrası hastaların 40 gün içinde adet görmeleri beklenir. Bazen kürtaj işlemine bağlı rahimde hasarlanan bölgelerde oluşan sorunlara bağlı adet görmeye engel durumlar meydana gelebilir. Böyle durumlarda gerekirse ilaç tedavi ise adet olmanız sağlanır.

Eğer ilaç tedavisi yetersiz kalırsa, adet olmazsanız histerosalpingografi denilen ilaçlı rahim filmi çekilmelidir. Bu film bize rahim içinin yapısını, yapışıklık olup olmadığını ve tüplerin açık olup olmadığını gösterecektir. Yapışıklık izlenirse tedavisi için planlama imkanı sunacaktır.

Kistim duruyormuş

28 yaşındayım. Üç ay önce sağ yumurtalığımda bir kist tespit edildi. Doktorum smear testi ve kan tahlili yaptı. Sonuçlar temiz çıktı. Doktor ilaç önerdi. Üç ay kullandım kontrolümde kistin durduğu görüldü. Doktorum 6 ay daha bu hapı kullanmamı tavsiye etti. Çocuğum yok. Size iki sorum olacak.

1) Bu kist hamilelikte bir problem oluşturur mu?

Haberin Devamı

2) İyi huylu bir kist daha sonra kötü huylu kiste dönüşebilir mir?

CEVAP

Sevgili okurum, doktorunuz yaptığı tetkikler ile kistin kötü huylu olup olma ihtimalini değerlendirmiş olmalı. Bunu takiben basit kist yani iyi huylu olarak değerlendirdi ise doğum kontrol hapı önerilir. Zaten doktorunuz da bunu önermiş, düzenli kullanım ile kistiniz muhtemelen gerileyecektir. Kistiniz tedavi edildiği takdirde gebelik ile ilgili sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder