Dr. Ali Gürsoy Yumurtalık rezervi doğruyu söyler
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervi doğruyu söyler

Adet düzensizliği yaşayan, kanamaları azalan kadın annelik için endişe ediyor. Bu rezervinizin azaldığını ya da erken menopoza girdiğinizi göstermez. Doktora başvurun, yumurtalık rezerviniz değerlendirilsin.

Neden bebeğim düştü?

Hamileliğimde 2 ay önce ağrı ve kanama başlayınca kürtaj oldum. Kese kendini atmaya çalışıyormuş. Hamileliğimde 2.5 aya girdiğimde kese vardı ama embriyo yoktu. Bana “Geriden geliyor, genetik sebepler” dediler. Neden böyle oldu? Bir daha olur mu çok korkuyorum. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okurum, geçmiş olsun. Gebelikler esnasında sık karşılaşabildiğimiz düşüklerin ne yazık ki birçok nedeni olabiliyor. Bunlar içerisinde en sık rastladığımız nedenler, kromozomal anomaliler denilen genetik hastalıklardır. Bunların haricinde pıhtılaşma bozuklukları ve anatomik bozukluklar gibi sebeplere bağlı olarak da düşük oluşabilir.

Haberin Devamı

Düşük yapmış olmanız tekrar düşük yapacağınız anlamına gelmemektedir. Yeni gebelik için işlem sonrası doktorunuzun önerdiği süreden önce gebe kalmamaya dikkat edin. Gebe kalmadan önce doktorunuzun istediği testler olursa onları da mutlaka yaptırmalısınız.

Anne olur muyum?

36 yaşında, bekar kadınım. Son 3 aydır adet düzensizliği yaşıyorum, kanamalarım azaldı. Benim endişem bu yaştan sonra çocuğum olur mu?

CEVAP

Sevgili okurum, her adet düzensizliği ya da her kanama azalması yumurtalık rezervinizin azaldığı ya da erken menopoza girdiğinizin göstergesi değildir. Öncelikle adet düzensizliğine neden olabilecek hormonal nedenler ve stres faktörleri açısından değerlendirilmeniz gerekir. Bunun haricinde kadınlarda ilerleyen yaşla birlikte yumurtalık rezervlerinin azalması ne yazık ki önüne geçilemeyen bir gerçek.

Eğer yakın zamanda çocuk doğurmayı düşünmüyorsanız yumurtalık rezervlerinizin değerlendirilmesini öneririm. Adet dönemi başında yumurtalıklarınızın ultrasonografi ile değerlendirilmesi ve yapılacak bazı kan tetkikleri ile kafanızdaki soru işaretleri cevaplanmış olacaktır.

Kaşıntı ve yanma başladı

28 yaşında, 11 aylık evli kadınım. İdrar yolu enfenksiyonu geçirdim. Ancak tedavi görürken kullandığım antibiyotikler kaşıntı ve yanmaya neden oldu. Ne yapmam gerekiyor?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, idrar yolu enfeksiyonun tedavisinde kullanmak zorunda olduğumuz antibiyotiklerin bazı yan etkileri olabilmektedir. Kullanılan antibiyotikler vajinanın pH dengesini bozarak mantar tarzı enfeksiyonların oluşumunu hızlandırabilirler. Kaşıntı ve yanma hissi oluşturan bu enfeksiyonlar akıntı da yapabilirler. Bu şikayetlerinize yönelik doktorunuzun önereceği antifungal etkinlikteki ilaçları kullanabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder