Dr. Ali Gürsoy Yumurtalık rezervi olumsuz etkilenebilir
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervi olumsuz etkilenebilir

Karın içine kanama yapan yumurtalık kistlerine ameliyat gerekiyor. Operasyonda yumurtalık rezervi azalıyor ya da patlamaya bağlı olarak karın içinde yapışıklık oluşabiliyor.

Meme kanseri yapar mı?

28 yaşındayım, 3 yıl önce sağ yumurtalığımda kist patladı. Tedavi için doğum kontrol hapı verdiler. Hap kullanmadığım zaman kanamalarım oluyor. Artık ilaç kullanmak istemiyorum. Üstelik ilacın meme kanseri yaptığı söyleniyor. Bu ne kadar doğru?

CEVAP

Sevgili okurum, yumurtalık kistlerinin patlaması karın içine kanama yaptıkları takdirde acil ameliyat gerektiren durumlardır. Bu durum için ameliyat olup olmadığınızı belirtmemişsiniz. Yumurtalık kistleri patladığında ameliyat gerekirse kadınların yumurtalık rezervi azalabiliyor. Ayrıca oluşan bu patlamalara bağlı karın içinde yapışıklıklar oluşuyor. Doktorunuzun size verdiği tedavinin amacı olası bir yeni kist oluşumunu engellemek. Doktorunuz ile konuşarak ve onayı ile ilacı kesebilirsiniz. Size önerim ilacı bıraktıktan sonraki ilk aylarda olası yeni kistlerin oluşumu için doktor kontrollerinizi aksatmamanız.

Haberin Devamı

Adetlerim çok düzensiz

Ben 29 yaşında, 14 aylık evli kadınım. En son 22 Nisan 2021’de adet gördüm. Evlenmeden önce de adetlerim düzensizdi. Doktora her gidişimde “Yumurtlama problemin var” deyip hap veriyorlar. Daha sonra vajinal ultrasonla bakıp yumurtamın çatlaması için ilaç veriyorlar. 36 saat içinde ilişkiye girmeme rağmen çocuk sahibi olamıyorum. Adet düzensizliği için tavsiye edeceğiniz tedavi var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, gebelik oluşması için bazı kriterlerin tamamen sağlanmış olması gerekir. Öncelikle kadında iyi kalitede bir yumurta oluşması gerekir. Daha sonra oluşan bu yumurta çatlar ve erkeğin spermi, bu çatlayan yumurtayı dölleyerek gebelik oluşumunun ilk adımını atmış olur. Sizin şikayetinizde öncelikle adet düzenini yoluna koyarak iyi kalitede yumurta oluşumunu sağlamak gerekir. Ayrıca eşiniz spermiyogram testi yaptırmadıysa sperm sayımı yaptırmasını öneririm. Sperm sayısı ve hareketliliğinde azalma olması da

Hamile kalamaz mıyım?

Bir yıl önce kürtaj oldum. Daha sonra doğum kontrol hapı kullandım. İlacı bir ay önce bıraktım ama hamile kalmadım. Bir daha hamile kalamaz mıyım? Bebeğimin olmasını çok istiyorum.

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, eğer 35 yaş altında iseniz gebelik için 1 yıl beklemenizi öneririm. İlk birkaç ayda gebe kalma ihtimaliniz yüzde 20-30’lardayken 1 sene sonunda bu oran yüzde 85’lere çıkar. Ayrıca doğum kontrol hapı sonrası doğurganlığın geri dönüşü 3 aya kadar uzayabilir. Bu süre zarfında adetlerinizde düzensizlik olursa doktorunuza başvurmanızı öneririm. Kürtaj işlemleri sonrası nadiren de olsa rahim içi yapışıklıklar olabilmektedir. Gerekirse doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder