Dr. Ali Gürsoy Yumurtalık rezervinizi öğrenmek istiyorsanız
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtalık rezervinizi öğrenmek istiyorsanız

Yumurtalık rezervinin göstergesi olan AMH testi, kadında potansiyel yeteneği olan yumurta kapasitesini ortaya koyar. Adet döngüsü boyunca değişiklik göstermediği için adet gördüğünüz her bir günde yaptırabilirsiniz. Test sırasında aç ya da tok olmanız fark etmez.

Adetin kaçıncı günü gitmeliyim?

37 yaşındayım. AMH hormon testi yaptırmak istiyorum. Acaba adetin kaçıncı günü gidilmeli? Bir de her ay adet görmek kadının yumurtladığının göstergesi mi?

CEVAP

Sevgili okurum, AMH testi yumurtalık rezervinin göstergesidir. Kadında tahmini olarak potansiyel üreme yeteneği olan yumurta kapasitesini gösterir. Diğer kadın üreme hormonları gibi seviyesi adet döngüsü boyunca değişiklik göstermez. Bu nedenle testi adet döngüsünün herhangi bir gününde aç ya da tok olmak fark etmeden yaptırabilirsiniz. Hatta doğum kontrol ilacı kullanırken bile yapılabilen bir testtir.

Haberin Devamı

Hamile kalma olasılığım var mı?

Adetim düzenli olmadığı için 9 aydır doğum kontrol hapı kullanıyorum. Düzenli kullanınca adet oluyorum. Ama son 3 hapımı unuttum ve yanlış içtim. Normal adet günümden 3 gün önce korunmasız ilişkiye girdim. Adet görmüş değilim. Acaba hamile olma olasılığım var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, doğum kontrol ilaçları düzenli kullanıldıkları zaman yumurtlamayı önleyerek gebe kalmayı engellerler. Bazen bir tane ilacın bile unutulması gebe kalmanıza neden olabilir. Adet gecikmesi olan her durumda gebelikten şüpheleniriz.

Bunun yanı sıra düzensiz doğum kontrol hapı kullanımı da adet döngüsünü bozabilir. Size önerim bir kadın hastalıkları doktoruna başvurarak muayene olmanız ve gebelik testi yaptırmanız olacak. Ayrıca doğru ilaç kullanımı hakkında da doktorunuzdan bilgi almanızı öneririm.

Ameliyat olmak istemiyorum

34 yaşındayım. Sağ yumurtalığımda 3 santimlik bir çikolata kisti var. Tedavi gördüğüm halde yok olmadı. Gebe de kalamıyorum. Ameliyat olmak istemiyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığı ne yazık ki gebe kalmaya engel olabiliyor. Her çikolata kistinin ameliyat edilmesi gerekliliği yoktur. Gebe kalmanıza engel olabilecek tüm faktörler araştırılıp eğer başka sorun saptanmaz ve sebebin çikolata kisti olduğu tespit edilirse ameliyat olmanız gerekebilir. Bazı durumlarda ameliyat seçeneği yerine tüp bebek tedavisi gibi yardımcı üreme tekniklerinin daha efektif olduğunu biliyoruz. Bu konuda doktorunuzdan daha detaylı bilgi almanızı öneririm.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder