Dr. Ali Gürsoy Yumurtlama normale döndürülmeye çalışılır
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama normale döndürülmeye çalışılır

Polikistik over sendromunda düzensiz hormon üretimine bağlı olarak yumurtlama gerçekleşmez, iki adet arası uzar. Kadının hormonları, insülin direnci ölçülür. Tedavi ile yumurtlamanın normale döndürülmesi ve adetin düzene girmesi amaçlanır.

Başka tedavisi var mı?

25 yaşındayım. Polikistik over’im. Tedavi olarak doğum kontrol hapı verdi. Hamile kalmayı düşündüğüm zamana kadar kullanabileceğimi söylediler. Ama ben uzun süreli doğum kontrol kullanmak istemiyorum. Başka tedavi şansı var mı?

CEVAP

Sevgili okurum, gün geçtikçe daha sık görmeye başladığımız polikistik over sendromu düzensiz hormon üretimine sebep olarak düzenli yumurtlama oluşumunu engelliyor. Düzenli yumurtlama olmamasına bağlı olarak da adet dönemlerinin arası uzamaya başlar. Sizin durumunda öncelikle hormon değerlerinizin ve insülin direncinizin ölçülmesi gerekir. Sonuçlara göre verilecek tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yumurtlamanızın normale dönmesi sağlanmaya çalışır. Bu sayede adet düzeniniz de yoluna girecektir.

Haberin Devamı

Tüp bebek yapmak istiyorum

37 yaşındayım, 8 ay önce kürtaj oldum, 4 aylık bebeğimi aldırdım. Şimdi çocuğum olmadığı için sinirlerim çok bozuk, sürekli psikolojik tedavi görüyorum. En kısa zamanda tüp bebek yapmak istiyorum. Bana yol göstermeniz mümkün mü?

CEVAP

Sevgili okurum, öncelikle geçmiş olsun. Çocuk sahibi olma serüveni ne yazık ki bazen üzücü ve yorucu olabiliyor. Yeni bir gebelik planlaması öncesi size önerim kaybınızın nedenine yönelik doktorunuz ile bu durumu konuşmanız. Rahim yapınız veya pıhtılaşma ile ilgili bir sorununuz var ise bunu tespit ederek gelecek gebeliklerinizde bu durumun tekrarlamasının önüne geçebilirsiniz. Bu değerlendirmeler sonrası gebelik planlamanız sizin için daha uygun olacaktır.

Prolaktin yüksek çıktı

30 yaşındayım ve adetlerim ara sıra düzensiz oluyor. Doktorumun yaptığı tetkiklerde prolaktin değerim yüksek çıktı. Bu durumda bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Sevgili okurum, süt hormonu olarak da bilinen prolaktin hormonu kadınlarda doğurganlık ve regl düzeni ile ilgili hormonların üretimini baskılar. Baskıladığı hormonlar nedeniyle doğurganlığınızın azalmasına sebep olabilir. Prolaktin yüksekliğinin birçok nedeni olabilir. Sık görülen nedenlerin arasında kişinin kullandığı bazı ilaçların etkisi sayılabilir. Prolaktin yüksekliği cinsel isteksizlik, baş ağrısı, görme bozukluğu ve memelerde hassasiyet ile bulgu verebilir. Tedavisi ile genellikle medikal yani ilaç tedavisidir. Doktorunuzun önereceği ilaçlar ile prolaktin değeriniz normal seviyelere gerileyecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder