Dr. Ali Gürsoy Yumurtlama takibi yapmak gebelik şansını artırabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlama takibi yapmak gebelik şansını artırabilir

Korunmadan, düzenli ilişkiye girmenize rağmen bir yıl içinde gebelik elde edemediyseniz hemen stres yapmayın. Yumurtlama günlerini takip ederek hamilelik şansınızı artırabilirsiniz.

Neden hamile kalamıyorum?

İki yıldır evliyim. Bir yıl düzenli hap kullanmadan korundum. Beş aydır korunmuyoruz. Smear testi yaptırdım, herhangi bir sorun çıkmadı. Neden hâlâ hamile kalamıyorum? Sizce stres etkili oluyor mu?

CEVAP

Sevgili okurum, korunmadan düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir sene içinde gebelik olmayan durumlarda anne adayının ve baba adayının detaylı değerlendirilmesi gerekir. Stres yapmadan bir senelik süre diliminde yumurtlama takibi yapmanızı öneririm. Bu dönemlerde ilişkiye girerek gebelik şansınızı artırabilirsiniz. Bu sürede gebelik oluşmaz ise anne adayının yumurta rezervinin değerlendirilmesi, baba adayının spermiogram denilen sperm sayımını yaptırması önerilir. Yapılacak tetkikler ile olası sorun tespit edilerek çözüm sağlanacaktır.

Haberin Devamı

Yaşıma göre yumurta sayım azmış

29 yaşındayım, beş yıllık evliyim. Gebe kalamıyorum. Doktorum yumurta sayımın yaşıma göre az olduğunu söyledi. Bu konu hakkında neler yapabiliriz? Ayrıca iki sefer tüp bebek denemesi yaptık. Ama olumlu sonuç alamadık. Tavsiyeleriniz nelerdir?

CEVAP

Sevgili okurum, tetkiklerde yumurta rezervinizin azalmış olması gebelik ihtimalini azaltan faktörlerden bir tanesidir. Böyle durumlarda yardımcı üreme tetkiklerinden faydalanmanızı öneririm. Tüp bebek tedavisinde başarısızlık oluşması tekrar başarısızlık ile karşılaşacağınız anlamına gelmemektedir. Doktorunuz ile birlikte yeniden sonuç değerlendirilerek yeni tedavi denemesi yapılabilir.

Akıntım var

27 yaşında ve bekarım. Son bir senedir akıntım var. Sarıya yakın bir renk ve kokulu. Artık çamaşırımın kirlenmediği gün neredeyse yok. Bu durum normal midir? Cinsel hayatım yok. Bana sağlık sorunu yaşatır mı?

CEVAP

Sevgili okurum, genital akıntılar cinsel birlikteler olmadan da görülebilir. Bu durumlarda hastanın beslenme tipi, şeker kullanımı, içtiği ilaçlar, kullandığı antibiyotikler ve yaşam stili araştırılmalıdır. Ayrıca akıntıdan numune alınarak sebebine yönelik araştırma yapılmalıdır. Doktorunuzun değerlendirmesi sonrası vereceği öneriler ile şikayetiniz gerileyecektir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder