Dr. Ali Gürsoy Yumurtlamayı tetikleyen tedavi yapılabilir
HABERİ PAYLAŞ

Yumurtlamayı tetikleyen tedavi yapılabilir

Polikistik over sendromu varsa düzenli yumurtlama olmuyor. Bu da gebe kalmayı zorlaştırıyor. Başka bir sorun yoksa takip yapılarak yumurtlama olup olmadığına bakılır. Yumurtlamayı tetikleyici tedavi verilerek hamilelik şansı artırılabilir.

İlaçla bile adet görmüyorum

47 yaşında kadınım. Bir yıl önce menopoza gireceğimi anladım. Doktorum adet görmem için ilaç verdi ama olmuyor. Adetlerin kesilmesi beni sıkıntıya soktu. Sürekli gergin ve sinirliyim. İki aydır ilaç kullanıyorum. Acaba bana yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okurum, menopoz yumurtlamanın bitmesi ve buna bağlı olarak adet kanamalarının kesilmesi durumudur. Kadınlarda menopoz yaşı ortalama 45-55 yaşları arasındadır. Menopozda ateş basması, terleme, çarpıntı hissi, cinsel istekte azalma ve sinirlilik hali beklenen bulgulardır. Doktorunuza başvurarak bu konuda ilaç ya da bitkisel destek almanızı öneririm. Menopoz döneminde özellikle kemik erimesi hızlanacağı için kalsiyum desteği ihmal edilmemelidir.

Haberin Devamı

Prolaktin çok yüksekmiş

Adet görmüyorum diye pek çok test yapıldı. Prolaktin diye bir değerim 102 geldi. Çok yüksekmiş. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Sevgili okurum, prolaktin hormonu kadında adet düzeni dahil birçok fonksiyondan sorumludur. Olması gerekenden yüksek saptandığı takdirde ileri araştırma gerekir. Gerekirse MR görüntüleme ile hipofiz bölgesi değerlendirilir. Bu yükseklik kullandığınız ilaçlara ya da hipofiz bezinde kitle oluşumuna bağlı olabilir. Yapılacak değerlendirme sonrası medikal ya da cerrahi tedavi planlanır. Endokrinoloji uzmanına muayene olup süreci hızlandırmanızı öneririm.

Kısırlık nedeni olabilir mi?

35 yaşındayım, 10 yıllık evliyim. Bebek sahibi olmaya çalışıyorum. Doktorum polikistik over sendromu teşhisi koydu. Bu problem doğrudan kısırlık sebebi olabilir mi?

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromu kadınlarda düzenli yumurtlama olmaması ile seyreden bir durum. Yumurtlama olmadığı için bazı kadınlar gebe kalmada sorun ile karşılaşabiliyor. Yapılacak takip ile yumurtlama olup olmadığı tespit edilebilir.

Böyle durumlarda kadınlarda yumurtlamayı tetikleyici tedaviler ve öneriler ile gebelik şansı artabilir. Konu hakkında kadın hastalıkları ve doğum doktorunuz ile detaylı olarak konuşmanızı öneririm. Ayrıca gebe kalmanıza engel olabilecek tüm olası sebeplerin (erkek faktörü dahil) araştırılması doğru olacaktır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder