Dr. Ali Gürsoy Yüzde 100 gebelikten korumaz
HABERİ PAYLAŞ

Yüzde 100 gebelikten korumaz

Emzirme vücudun anne sütü ürettiği anlamına gelir ve bu sürede kadın her ay adet görmeyebilir. Emzirme hormonları yumurtlamayı önleyebilir ama ilk 6 aydan sonra bu yöntemin koruyuculuğu azalır. Yani emzirmek sizi gebelikten yüzde 100 korumaz.

Hapı içmeye devam edeyim mi?

18 yaşındayım, bana polikistik over teşhisi konuldu. Verdikleri ilacı 3 ay kullanmamı söylediler. İki aydır içiyorum. Bu hapı kullanmadan önce aşırı sancım ve düzensiz adet sorunum vardı. Haptan sonra onlar geçti. Ama bu kez de mide bulantısı, aşırı yeme isteği başladı. Hapı 2 aydır kullanıyorum, sizce bu hapa devam mı etmeliyim yoksa bırakmalı mıyım?

Haberin Devamı

CEVAP

Sevgili okurum, polikistik over sendromunda arka planda insülin direnci sorunu yer alır. İnsülin direnci, kaslarınızdaki, yağınızdaki ve karaciğerinizdeki hücrelerin insüline iyi yanıt vermemesi ve kanınızdaki glikozu kolayca alamamasıdır. Sonuç olarak, pankreasınız glikozun hücrelerinize girmesine yardımcı olmak için daha fazla insülin üretir. Bu durumda zamanla kolay kilo alınmasına ama aksine zor kilo verilmesine neden olur. Bence ilacınızı devam edin ama kilo sorununuz için doktorunuza danışın.

Emzirirken hamile kalmaz mıyım?

24 yaşındayım, 4 ay önce doğum yaptım. Çevremdekiler “korunmaya gerek yok süt seni korur” dediler. Emzirdiğim sürece gebe kalmaz mıyım? Korunmak gerekmez mi?

CEVAP

Sevgili okurum, emzirirken gebelik azalması laktasyon amenore yöntemidir. Laktasyon amenore yöntemi (LAM), emzirmenin geçici olarak hamileliği önlemeye yardımcı olmasının bir yoludur. Emzirme, vücudun anne sütü ürettiği ve amenore, aylık adet görmediğiniz anlamına gelir. Emzirme hormonları vücudunuzun yumurta salmasını engelleyebilir. İlk 6 aydan sonra bu yöntemin koruyuculuğu azalır. Yüzde 100 bir yöntem olmadığı için ekstra korunma yöntemi kullanmanız doğru olacaktır.

Ben gibi bir şey çıktı

Genital bölgemde nohut kadar, renkli ben gibi bir şey çıktı. Ağrı yapmadı ama endişe ettim. Sizce ne olabilir?

CEVAP

Sevgili okurum, deride izlenen döküntü, lezyon ve kitle gibi durumlarda muayene etmeden tanı koymak yanlış olur. Yanlış tanıya bağlı verilecek tedavi ile iyileşme yerine boyutunda büyüme ya da bulgularda artış bile görülebilir. Bir kadın doğum uzmanına veya cildiye doktoruna muayene olmanızı öneririm. Bu cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlık da olabileceği için vakit kaybetmeden muayene olmayı ihmal etmeyin.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder