Dr. Cihan Avaroğlu Çocuk horlar mı?
HABERİ PAYLAŞ

Çocuk horlar mı?

“Çocuk o, horlamaz” demeyin. Geniz eti büyümesi (adenoid vegetasyon) varsa horlar ve bu durum çocukta birçok ilave rahatsızlığa neden olur.

Geniz eti (adenoid), küçük dilin arka üst tarafında, burun arkasındaki boşlukta yerleşik olan lenf dokusudur. Çocuklarda hava yolu, erişkine oranla daha dardır ve geniz eti büyümesi ile iyice daralır. Uyku sırasında gevşeyen boğaz etrafındaki kaslar, hava yolunun tamamen kapanmasına neden olabilir.

Geniz eti ne yapar?

Çocuklarda horlama, huzursuz yatma, terleme, diş gıcırdatma geniz eti büyümesine ait belirtilerdir. Sık enfeksiyon geçirme, büyüme ve gelişme geriliği, hırçınlık, huysuzluk, öğrenme güçlüğü, dikkat eksikliği, ağız ve çene yapısında bozukluk, sık tekrarlayan diş çürükleri, yüzde büyüme ve şekil bozuklukları, hepsinden önemlisi apneye (nefessiz kalma) yol açabilir. Apne sırasında kanın oksijen yoğunluğu düşer, akciğerin ve kalbin yükü artar, zamanla kalp yetmezliği gelişebilir.

Haberin Devamı

Operasyon kolay mı?

Geniz etinin alınması operasyonu son derece kolay bir operasyon olup genellikle aynı gün eve gönderilen operasyon çeşididir. Operasyon sonrası ilk günlerde meydana gelebilecek ağrı nedeniyle beslenmede kısa süreli naz olabilir. İzleyen günlerde rahatlama, davranışlarda düzelme, iştahta artma, büyüme ve gelişmede hızlanma, enfeksiyon sıklığında azalma görülür. Başka bir nedene bağlı değilse apne de son bulur.

Ne yapmalı?

Çekilen grafi veya yapılan endoskopik muayenede hava yolunda yüzde 50 ve üzerinde daralmaya neden olan geniz etinin alınması gerekir. Geniz eti operasyonu iki yaşın üstündeki çocuklara yapılabilir.

(26.01.2013 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder