Dr. Cihan Avaroğlu Doğal ilaç: Tavuk suyuna çorba
HABERİ PAYLAŞ

Doğal ilaç: Tavuk suyuna çorba

Sonbahar renk armonisinin yanı sıra, yağmur, soğuk ve hastalıkları da beraberinde getiriyor. Özellikle çocuklar mevsim geçişlerinden olumsuz etkilenip çabuk hasta olabiliyor. Bugünlerde muayenehanemde mevsimsel soğuk algınlığının etkisiyle burun akıntısı, tıkanıklığı, öksürük, nefes darlığı yaşayan çocuklar ile sıkça birlikteyim. Peki önerim ne?

Kendimizi ve çocuklarımızı hastalıklardan korumak için çevre şartları kadar beslenmenin de önemi tartışılmaz. Kapalı alanların hastalığa davet çıkardığı bilinse de alışveriş merkezlerinin dolup taştığı bir gerçek. Hem hastalığın önlenmesi hem tedaviye yardım etmesi açısından tavuk suyuna çorba sonbahar ve kış sofralarının olmazsa olmazıdır. Tavuk suyuya çorbanın sırrı ne?

Haberin Devamı

İçerdiği zengin aminoasit, B3, B5 ve B6 vitaminleri sayesinde doğal ilaç olarak bilinir. Tavuğun haşlanması ile vitaminler tavuk suyuna geçer.

Tavuk suyuna çorbanın içerdiği aminoasitler vücudun temel yapı taşıdır.

Niasin olarak da bilinen B3 vitamini suda çözünür. Enerji, protein, yağ, karbonhidrat; metabolizmanın gereksinim duyduğu önemli bir vitamindir. Bir çok etkisinin yanı sıra bağışıklığın güçlenmesinde rol oynar.

Pantotenik asit olan B5 vitamini suda çözünür. Yiyeceklerin enerjiye dönüşümüne yardımcıdır, ayrıca antikor üretimi için de gereklidir.

Pridoksin, B6 vitaminidir. Bu vitamin de suda çözünür. Eksikliğinde bağışıklık zayıflar ve kolay hastalanmaya davetiye çıkarır.

Annemin tarifi

Bolulu olup da yemek tarifi vermemek olmaz.

Yaptığı her yemek gibi, annemin tavuk suyuna çorbası da çok güzel olurdu, 17 Temmuz 1934 yılında Atatürk’ ün Gerede’ye gelişinde kendisine çiçek verdiğini büyük bir gururla anlatan annemi, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı kutladığımız bu mutlu günlerde Atamız’ı, kurtuluş mücadelesi verdiği arkadaşlarını rahmetle ve minnetle anıyorum.

Malzemeler:

Bir çorba kaşığı zeytinyağı

1 soğan, ince doğranmış

2 kereviz sapı, dilimlenmiş

2 orta boy havuç, soyulmuş ve iri dilimlenmiş

1 tatlı kaşığı kaya tuzu ile yeni haşlanmış ve süzülmüş 8 bardak tavuk suyu

Haberin Devamı

Yarım su bardağı tel şehriye

2 su bardağı didilmiş tavuk göğüs eti

Hazırlanışı:

Tencereyi orta ısıda ısıtın.

Kızgın hale gelince zeytinyağını ekleyin.

Soğan, kereviz ve havucu ekleyip yumuşayıncaya kadar çevirin.

Tavuk suyunu ekleyip yüksek ısıda bir taşım kaynatın.

Tel şehriyeyi ekleyip 20 dakika kaynatın.

Didilmiş tavuk etlerini katın ve 3 dakika daha kaynatın.

İndirdikten sonra çorba kasesine alıp üzerine maydanoz, karabiber ve limon ekleyin.

Size ve çocuğunuza şifa versin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder