Dr. Cihan Avaroğlu Doğru kahvaltı zihin açıyor
HABERİ PAYLAŞ

Doğru kahvaltı zihin açıyor

Okul çağı çocuklarının beslenmesi, özellikle de kahvaltının önemi yadsınamayacak bir gerçek.

Lise öğrencileri arasında, onların en iyi davranış ve ders başarısı göstermeleri için kahvaltının önemini ortaya koyan bir çalışmayı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bu çalışmada lise öğrencileri daha önceki okul başarıları, sosyoekonomik durumları göz önüne alınmaksızın üç gruba ayrılmıştır.

İlk grup: Düşük glisemik indekse sahip yumurta, meyve ve yulaf ezmesi gibi sağlıklı gıdalarla kahvaltı yapmıştır.

İkinci grup: Yüksek indekse sahip, simit, kek, tart gibi boş kalori içeren sağlıksız gıdalarla kahvaltı yapmıştır.

Haberin Devamı

Üçüncü grup: Kahvaltı yapmayan öğrencilerden oluşmuştur.

Öğrencilerin hangi grup olduğunu bilmeyen öğretmenler sabah 08:00 ile 10:30 arasında onların davranışları ve ders başarılarını şöyle değerlendirmiştir:

Düşük glisemik indekse sahip sağlıklı gıdalarla beslenen öğrencilerin derslere ilgisi iyi, davranışları doğru, öğrenme istekleri fazla.

Yüksek glisemik indekse sahip sağlıksız gıdalarla beslenenler ilk saatte uygun davranış ile derse odaklanırken, saat 09:00’dan itibaren derse ilgilerini kaybetmeye başlamış, öğrenmeleri azalmıştır.

Kahvaltı yapmayan grup, sabah ilk saatten itibaren disiplinsiz, isteksiz ve dikkatsiz tavırlar sergilemiştir.

Sağlıklı beslenme, beynin gıdası olan glukozun idareli kullanılmasını ve uzun süre kan şekerinin düşmeden beynin beslenmesini sağlarken, sağlıksız beslenme, ilk anda beyne giden glukozdan yüksek yararlanmaya neden olur.

Daha sonra kan şekerinin hızla düşmesi sonucu glukozun idareli kullanımı da söz konusu olamaz.

Kahvaltı yapmayan çocuklarda ise beynin beslenmesi söz konusu olamayacağından dikkat ve öğrenmenin gerçekleşemeyeceği ise tartışmasız bir gerçektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder