Dr. Cihan Avaroğlu Haydi çocuklar diş fırçalamaya!
HABERİ PAYLAŞ

Haydi çocuklar diş fırçalamaya!

Haberin Devamı

Tahmin edebileceğiniz gibi, çocuklarda en önemli diş sağlığı sorunu diş çürüğüdür.

Gerçekler;

☛ 2 yaşındaki çocukların 10’da birinde bir veya daha fazla diş çürüğü vardır.

☛ 3 yaşa gelindiğinde çürük oranı yüzde 28’e ulaşır.

☛ 5 yaşta ise her iki çocuktan biri diş çürüğüyle karşı karşıyadır. Birçok anne, baba süt dişlerindeki çürümenin önemli olmadığını düşünse de, bu doğru değildir. Süt dişlerindeki çürükler kalıcı dişleri olumsuz etkileyebilir ve ileride diş sağlığı sorunlarına yol açabilir.

DİŞ SAĞLIĞINI İYİ ÖRNEKLERLE ÖĞRETİN

Çocuğunuzun dişlerini korumanın en iyi yolu ona iyi diş sağlığı alışkanlıkları öğretmektir. Anne, baba her zaman iyi bir rol model, doğal bir öğretmendir. Ağız ve diş sağlığı için her gün yapılanlar çocuklar için örnek teşkil edecektir. Çocuklar hevesli bir katılımcı olmasına rağmen, tek başına diş fırçalayacak kontrol ve yoğunluğa sahip değildir.

YAŞINA UYGUN FIRÇA SEÇİN

Dişlerin çıkmasıyla birlikte, diş temizleme mendilleriyle başlayan diş temizliği daha sonra yumuşak kıllı fırçalarla devam etmeli. Günde 2 kere önce macunsuz, daha sonra da pirinç tanesi kadar florsuz macun koyup fırçalama öğretilerek sürdürülmeli. Diş fırçaları her yaştaki çocuğun gereksinimine göre tasarlandığından, yaşına uygun fırçalar seçilmeli.

BEĞENMİYORSA DEĞİŞTİRİN

İlk 3 yaşta florsuz diş macunu pirinç tanesi kadar konulurken, 3 yaştan itibaren florlu diş macunları bezelye tanesi kadar konulmaya başlanır. Çocuklar bazen diş macunlarının tadını beğenmeyebilir. İnat etmeden, macunu değiştirerek farklı tatları denemek uygun olur. Çocukların tükürmeyi bilmediği gerçeğinden hareketle, bir an önce diş fırçalarken tükürmeyi öğretmek gerekir. Aksi takdirde, florlu macunları yutmanın sonucunda dişlerde beyaz ve kahverengi lekelerin oluşacağı unutulmamalı.

ŞEKERE DİKKAT

Ağız ve diş sağlığı için, doğru fırça ve diş macunu ile doğru fırçalama kadar çocuğun diyeti de büyük önem taşır. Diş çürükleri ve diş kayıplarının altında yatan en önemli neden şekerli gıdalardır. Yapışma özelliğinde olan karamel, şekerleme, sakız, kuru meyveler ve bunun gibi ürünler tüketildiğinde, dişlerin fırçalanması ve bol su içilmesi konusunda çocuklar kontrol edilmeli.

Gizli dişleri bulma oyunu

En iyi fırçalama hareketinin yukarı aşağı, ileri geri veya dairesel olduğuna dair farklı bilgilere sahip olabilirsiniz. Gerçek şu ki, fırçalama yönü o kadar da önemli değil. Önemli olan her dişin üstü ve altı, içi ve dışının çok iyi bir şekilde temizlenmesi.

Çocuklar dişlerini fırçalarken sadece görünen ön dişlere konsantre olabilir. Anne, baba arkadaki dişlerin de fırçalanması için gizli dişleri bulma oyunları da kurgularsa işler kolaylaşır. Bu arada, 6-8 yaşa kadar çocuklar tek başına dişlerini fırçalayamazlar. Bu yüzden dişlerin doğru fırçalandığından emin olmak için iyi bir gözlem ve refakat gerektiği de unutulmamalı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder