Dr. Cihan Avaroğlu Hepatit A'ya dikkat!
HABERİ PAYLAŞ

Hepatit A'ya dikkat!

26 Haziran 2013’de Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Birliği (FDA) ve Hastalık Kontrol Merkezi (CDC) bir basın bülteni yayınladı.

Amerika’da bazı eyaletlerinde satılan poşetlenmiş ve dondurulmuş nar çekirdeklerinin bazı serilerinin satış noktalarından geri çekilmesi gerektiğini duyurdu. Ürünlerin Şubat 2013 ve Mayıs 2013 tarihleri arasında satışa sunulduğu bildirildi.

Gerekçe, Hepatit A virüsü bulaşmış olması. İşin ilginç tarafı ise bu ürünlerin kaynağı ülkemiz. Ülkemizden ihraç edilen soyulmuş, poşetlenmiş ve dondurulmuş nar çekirdekleri hastalık bulaştırma riskine sahip bulundu.

Haberin Devamı

Küreselleşmenin bir sonucu da bu olsa gerek. Hepatit A Hastalığı, Hepatit A Virüsü (HAV)’nün neden olduğu, karaciğerde oluşan iltihabi hastalık. Hastalık 6-12 ay arasında tamamen geçer. Nadiren ağır forma dönüşebilir

BELİRTİLERİ

-Halsizlik

-İştahsızlık

-Göz akları ve ciltte sararma

-Koyu renk idrar çıkması

-Açık renk dışkı çıkması Virüs bulaştıktan iki-altı haftalık kuluçka süresini takiben belirtiler başlar. Bulgular üç-dört haftada geçer. Genellikle altı-sekiz hafta da tamamen iyileşir.

TANI NASIL KONULUR?

Kesin tanı laboratuvar sonuçları ile konur

TEDAVİSİ

-Spesifik bir tedavisi yoktur.

-İstirahat

-Diyet. Mümkün olduğunca sindirimi rahat, yağsız diyetler tercih edilmeli.

-B ve C vitaminleri ve çinko preparatları destek amaçlı kullanılabilir.

KORUNMA

En önemli korunma yolu aşıdır. 2012’nin kasım ayından bu yana Hepatit A aşısı da Ulusal Aşı Takvimi’mize girdi Buna göre 18 ve 24’üncü aylarda en az 6 ay arayla iki doz halinde Hepatit A aşısı yapılıyor.

Hepatit A hastalığı geçirmeyen veya kan değerleri ile geçirmediğinden emin olunan aşısız çocuklara aşı uygulanabilir.

Ayrıca, çiğ yenen meyve ve sebzelerin temiz su ile çok iyi yıkanması, temizliğinden şüphe edilen suların kaynatılması, durgun sulara veya dezenfeksiyonu iyi yapılmamış havuzlara girilmemesi alınabilecek önlemler.

ANNE KIZ BİR ÖRNEK

Anne-kız ayaklarınız rahat etsin istiyorsanız Birkenstock’un Tofina koleksiyonuna göz atın. Çünkü hem sizin hem de küçük hanımın beğeneceği modeller bulacaksınız.

Haberin Devamı

İsterseniz bir örnek terliklerden de giyebilirsiniz. Turuncu, pembe renkleriyle göz alan modellerin parmak arası kısmına çıt çıt ile renkli çiçek figürleri takabilirsiniz. Bu terlikler ayaklara binen yükün azalmasını sağlıyor, topuk ve ayağın kemiklerini destekliyor.

(06.07.2013 tarihli Cumartesi Postası ekinden alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder