Dr. Cihan Avaroğlu Hosgeldin bebek!
HABERİ PAYLAŞ

Hosgeldin bebek!

Heyecanlı bekleyiş sona erdi ve evimizin yeni üyesi dünyaya “Merhaba” dedi. Anneanne, babaanne bebeği bilgelikle kucaklarına aldıklarında bir de ne görsünler? Bebek yıkanmadan tertemiz zıbınlar giydirilmiş. İnsan giydirmeden önce bir yıkamaz mı? Hayır, yeni doğan bebek yıkanmaz.

Aynen öyle! Yeni doğan bebek aslında yıkanmaz. Çünkü bebeğin cildi anne karnındayken verniks kazeoza adı verilen su ve yağ hücrelerinden oluşan bir tabaka ile kaplıdır. Bu, doğum esnasında bebeğin doğum kanalından kolayca geçmesini sağlamakla kalmaz, antibakteriyel özelliği sayesinde yenidoğanı enfeksiyonlardan da korur.

Verniks kazeozanın faydaları bu kadarla sınırlı değil. Anne karnı ile dış ortam arasındaki ısı farkına adaptasyonu kolaylaştırır, bebeğin geniş cilt yüzeyinden sıvı kaybını önler, cildi besleyerek birkaç saat içinde tamamen emilir ve cildin parlak, pembe bir görünüm almasını sağlar. Bazı bebeklerin cildi verniks kazeoza ile tamamen kaplıyken bazı bebeklerin sadece boyun, koltuk altı, kasık gibi kıvrım yerlerinde olabilir. Eğer cildin üzerinde kan ve pıhtı varsa, bu bölge ılık su veya serum fizyolojik ile ıslatılmış pamukla temizlenebilir.

Günlük bakımı

1) Bakım yapılan oda önceden havalandırılıp bebeğin soyunduğunda üşümeyeceği sıcaklığa getirilmeli.

2) Eller antiseptik özellikli bir sabunla yıkanmalı ve soğuk olmamalı.

3) Bakım, bebekle karşılıklı ve göz göze olacak şekilde, yumuşak hareketlerle yapılmalı.

4) Yenidoğana son derece sakin yaklaşılmalı, konuşarak bakım yapılmalı.

5) Suyla durulama gerektirmeyen temizlik losyonları ya da sadece ılık su ve pamuk veya yumuşak tülbent kullanılmalı.

6) Bebek cildini beslemek ve kurumayı önlemek için bitkisel yağlar kullanılmalı.

Haberin Devamı


7) Alkol, parfüm ve koruyucu içeren kremlerden uzak durulmalı.

8) Talk pudrası kesinlikle kullanılmamalı.

9) Gözler, serum fizyolojikle nemlendirilmiş makyaj pamuğuyla göz kapaklarından başlayarak köşelere doğru silinmeli, diğer göze geçerken pamuk değiştirilmeli.

10) Bebekler için olan kulak çubuğu serum fizyolojikle nemlendirildikten sonra sadece kulak kepçesinin kıvrımları temizlenmeli, kulağın içine sokulmamalı.

11) Burnu temizlerken de yine, pamuklu çubuk serum fizyolojikle nemlendirilip dikkatli ve hassas bir şekilde burun deliklerinin içine sokulup temizlik sağlanmalı.

12) Tırnaklar, bebeğinizin en sakin ve huzurlu anında, yuvarlak uçlu bir makasla derine inmeden kesilmeli.

13) Bez bölgesi, her çiş ve kakadan sonra yıkanmalı, yıkanamazsa alkol içermeyen ıslak mendil veya durulama gerektirmeyen sıvı ile temizlenmeli.

( 08.09.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır. )

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder