Dr. Cihan Avaroğlu Kekemelik geçer korkmayın!
HABERİ PAYLAŞ

Kekemelik geçer korkmayın!

Konuşmasında hiçbir sorun yokken ne oldu da çocuğunuz konuşmakta zorlanmaya başladı? Düzelir mi, yoksa kalıcı mı olur? İşte kekemelik konusunda bilmeniz gerekenler...

Kekemeliği, kelime ve hecelerin tekrarlanması, harfleri çıkarmakta zorlanma, bazen de hiç ses çıkaramama ve mimiklerle kilitlenme hali olarak tanımlayabiliriz. Erkek çocuklarda kız çocuklara göre üç-dört kat daha fazla görülür. Kekemeliğin yüzde 90’ı geçici, kalanı kalıcı olabilir. Unutmayın ki 2-6 yaş arası çocuklarda hece ve kelimelerin masum tekrarları olabilir, bu durumu kekemelik olarak değerlendirmemeniz gerekir.

Haberin Devamı

Ayrıca bu yaş grubu çocuklarda düşünme hızı, konuşma hızına göre daha fazla olduğu için konuşurken duraksamalar ve istemsiz ses çıkarmalar olabilir, bu durum normal kabul edilir. Sevgili anne ve babalar, çocuğunuz kekelemeye başlarsa, bu durumuna dikkat çekmeden normal konuşuyormuş gibi davranırsanız sorunu daha çabuk atlatmasını sağlarsınız. Aksi davranışınız, konuşmasının daha da bozulmasına neden olabilir.

AİLELERE ÖNERİLER

- Kekelemeye başladığında dudaklarını izleyerek daha da heyecanlandırmak yerine gözlerine güven verecek şekilde bakın. Konuşmasını sabırla dinleyin.

- Konuşmasını bölmeyin.

- Takıldığı hece veya kelimeleri onun yerine söylemeyin.

- Kusurlarını yanında konuşmayın.

- Disiplinden ve titizlikten kaçının.

- Becerileri konusunda beklentilerinizi yüksek tutmayın.

- Konuşmasını kolaylaştıracağını düşündüğünüz ‘’Yavaş ol, nefes al, acele etme’’ gibi taktiklerinizin yarar değil, zarar vereceğini unutmayın.

- Takıldığında gülmeyin ya da aşırı tepki vererek cezalandırmayın.

- Heyecanlı anlarında konuşmaya zorlamayın.

- Evdeyken yanında tartışmayın, kavga etmeyin.

- Takıldığında dikkatini başka yere çekerek rahat olmasını sağlayın.

- Çocuğunuz olayın farkında ise, bu durumun birçok çocukta görülebileceğini ve zamanla atlatılabileceğini sakin bir şekilde anlatın.

- Çocuğunuzun yeteneğini ön plana çıkartarak kendine güvenmesini sağlayın.

- Zaman her şeyin ilacıdır, sabrı elden bırakmayın.

- İnatçı kekemeliğin bile uygun tedavi ile geçebileceğini unutmayın.

Haberin Devamı

(22.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder